Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Trygghet är grunden för ett gott liv

Utan trygghet står vi oss slätt. Utan trygghet är det osäkerhet, misstro, populism och rädsla som tar över. Utan trygghet fungerar inte demokratin. När du inte är trygg, då litar du inte heller på din nästa.

Trygghet är grundläggande för ett välfungerande samhälle men när något inträffar, när du blir angripen, bestulen eller utnyttjad skall du ha rätt till omedelbar hjälp. Därför har Miljöpartiet i regeringen satsat stort på polisen, tillsammans med Socialdemokraterna har vi sett till att polisens resurser i år har ökat med mer än två miljarder kronor, från fem till sju miljarder. Vi satsar även på att utbilda fler poliser eftersom vi har polisbrist i Sverige. Vi ökar tryggheten, men det är långt kvar tills vi når målet.

I Södertälje är vi stolta över det framgångsrika arbete som polisen tillsammans med kommunen har åstadkommit när vi har trängt tillbaka den organiserade brottsligheten. Södertälje är nu ett exempel som hela Sverige följer. Det återstår mycket att göra, men samarbetet mellan polisen, kommunen, brandförsvaret och övriga myndigheter är oerhört viktigt och något vi måste värna.

Nu måste vi bygga vidare på arbetet med att fortsätta att öka tryggheten, satsa på trygghetskameror och belysningen vid otrygga platser, trygghetsvakter, fältare och sociala insatsgrupper i kommunen.

Vi vill även utöka grannsamverkan och medborgarnas delaktighet i sina närmiljöer, inte minst i kommunens ytterområden och på landsbygden där detta oftast är det mest effektiva verktyget att förhindra brottslighet.

Vi vill bygga en giftfri vardag för alla Södertäljebor, giftfritt i maten, i skolan, i bostäderna, i naturen.

Men det viktigaste är trots allt att bygga för framtiden, att förhindra att fler dras in i den kriminella banan. Därför är skolan så viktig, att vi satsar på våra barn och ungdomar så att de får den goda start i livet som gör att de väljer bort kriminaliteten, att de ser möjligheterna istället för hoten och modet istället för rädslan. Det skapar tryggheten i vår framtid.

Trygghet är även att känna sig trygg där du bor, där du inte behöver vara rädd för gifter i maten, i huset, i dina kläder eller i naturen. Inför hotet om omvälvande klimatförändringar på planeten är det svårt att känna sig trygg.

För dig som har barn och barnbarn är också deras trygghet, nu och i framtiden, en angelägenhet för dig. Miljöpartiet vill utveckla tryggheten i Södertälje. Vi vill bygga en giftfri vardag för alla Södertäljebor, giftfritt i maten, i skolan, i bostäderna, i naturen. Vi arbetar intensivt för att begränsa klimatförändringarna. Vi har kommit långt, men mycket är kvar att göra.

Mats Pertoft (MP)

före detta vice ordförande i riksdagens justitieutskott

Ewa Lofvar Gerdsdotter (MP)

kommunalråd

Lars Greger (MP)

vice ordförande kommunfullmäktige

Hanna Klingborg (MP)

ordförande Järna kommundelsnämnd

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel