Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Trump lockar Israel på farlig väg

LT:s gästtyckare Pär Granstedt kommenterar utvecklingen i Mellanöstern. 

Donald Trumps initiativ att erkänna Jerusalem som Israels odelade huvudstad och hot om att dra in USA:s bistånd till den palestinska myndigheten har av många, inklusive premiärminister Netanyahu, hyllats som en positiv insats för Israels framtid. Men frågan är hur positivt det egentligen är.

Genom ständigt expanderande bosättningar på Västbanken är Netanyahu-regeringen på väg att förverkliga visionen om ett Israel från Medelhavet till Jordanfloden, och därigenom begrava målet om två stater. Obama protesterade, men förmådde inte göra mycket för att bromsa utvecklingen.

I tvåstatslösningen ingår också att det ska vara möjligt för både Israel och Palestina att ha varsin huvudstad i olika delar av Jerusalem, som är en helig stad för såväl judar som muslimer och kristna. Därför är Trumps utspel ett kraftfullt stöd för Netanyahus strävan att omöjliggöra en sådan lösning – och därmed en ny amerikansk politik.

Men det är en farlig väg USA nu lockar Israel att gå vidare på. Om Israel väljer enstatslösningen blir det svårt, snarast omöjligt, för Israel att både vara en demokratisk och en judisk stat. I dagens Israel räknas cirka 75 procent av befolkningen som judar. I den stat som skulle uppstå genom en annektering av Palestina skulle den judiska befolkningsandelen sjunka ner mot 50 procent. Inom en generation skulle den demografiska utvecklingen kunna försätta judarna i minoritet. För de nationalistiska krafter, som i dag dominerar israelisk politik, vore det en helt oacceptabel utveckling.

Tvåstatslösningen, som respekterar israelers och palestiniers intressen och rättigheter på ett likvärdigt sätt, är den hållbara lösningen.

Risken är därför stor att ett utvidgat Israel skulle utvecklas till en apartheidstat. Grunden är redan lagd i dagens situation där den arabiska befolkningen på den ockuperade Västbanken och i Gaza, är hänvisade till särskilda reservat, liknande tidigare sydafrikanska bantustaner.

Skulle denna situation permanentas och kanske förvärras vore det förödande. Inte bara för palestinierna, utan också för Israel och dess judiska befolkning. Det innebär att Israel definitivt skulle överge demokratin och respekten för alla människors lika värde och rättigheter. Jihadismen och antisemitismen skulle få mer näring och risken för en förödande militär urladdning skulle växa sig allt starkare.

Tvåstatslösningen, som respekterar israelers och palestiniers intressen och rättigheter på ett likvärdigt sätt, är den hållbara lösningen. Trumpadministrationens nuvarande politik är ett hot, inte bara mot palestinierna, utan också mot Israels judiska befolkning.

Pär Granstedt

utrikeskrönikör