Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Trump agerar på goda grunder

Klimatdebattörerna Mathias Fridahl och Mattias Goldmann försöker sig i ett inlägg i LT på konststycket att sätta sig på två stolar samtidigt. Det blir inte helt lyckat.

Å ena sidan kallar Fridahl och Goldmann USA:s president Donald Trump ”en klimatmässig marodör” och Trumps administration för ”klimatmässigt rutten”. Å andra sidan är detta enligt debattörerna inte så mycket att oroa sig för, eftersom det ”troligen” är positivt att Förenta staterna nu lämnar Parisavtalet om jordens klimat då landet ändå skulle ha varit en ”rejäl bromskloss”.

Några må tycka att detta är ett fullt logiskt resonemang. För mig framstår det dock som något av en brandkårsutryckning i syfte att förminska betydelsen av att världens mäktigaste nation hoppar av ett avtal som med all sannolikhet bygger på falska premisser.

Organisationer som FN:s klimatpanel IPCC och Nasa samt inflytelserika individer som USA:s förre vicepresident Al Gore har under lång tid framfört tesen, att jordens klimat upphettas på grund av mänsklig påverkan i form av utsläpp av koldioxid eller andra så kallade växthusgaser. Detta trots att medeltemperaturen, bortsett från åren 2014–2015 då det återkommande väderfenomenet El Nino gjorde sig gällande utanför Sydamerikas kust, inte ökat sedan 1998.

De klimatrelaterade, politiska och mediala etablissemangen har för vana att i svepande ordalag göra gällande, att det råder i det närmaste total konsensus kring tesen om den människopåverkade globala uppvärningen. Detta stämmer inte.

Avvikelser från denna tes förekommer, vilket framgick med full tydlighet då omkring 31 000 amerikanska forskare (varav 9 000 med doktorsgrad) inom naturvetenskapliga ämnen 2008 publicerade ett upprop där det hävdades att det är bevisat att det inte finns några hållbara indikatorer på att mänsklig påverkan ändrar jordens klimat.

Den största vinnaren beträffande USA:s utträde ur Parisavtalet är, som jag ser det, det amerikanska folket

Sedan dess har ett antal välrenommerade forskare i olika sammanhang kommit till samma eller liknande konklusioner. Till dessa hör Lennart Bengtsson, professor i dynamisk meteorologi, som menar att det till följd av bristen på tillräckligt långa dataserier är nästan omöjligt att med anspråk på erforderlig precision förutsäga klimatet.

Vad vi kan konstatera är emellertid att klimatet skiftat under årmiljonerna och detta utan varje form av mänsklig inverkan. Efter den senaste istidens slut för 10 000 år sedan har köldknäppar avlösts av värmeperioder.

President Donald Trump är en uttalad kritiker av synsättet att mänskliga aktiviteter påverkar jordens klimat och detta, menar jag, på goda grunder. Den största vinnaren beträffande USA:s utträde ur Parisavtalet är, som jag ser det, det amerikanska folket som nu slipper se sina skatteutgifter användas för att finansiera ett storstilat men meningslöst avtal. Att han nu kallas ”den största förloraren” av två svenska debattörer kan Trump ta mycket lätt på.

Tommy Hansson (SD)

Inlägget kommenteras av Tomas Karlsson på ledarplats: Vem försöker Tommy Hansson lura?

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel