Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Trots hård arbetskultur trivs Sanna

Stenhård konkurrens och svindlande levnadskostnader, men också oändliga möjligheter och öppna sinnen. Sanna Buckhöj har vågat språnget att starta eget i dynamiska London.

– Om man ska bo här så måste man se hur mycket möjligheter det finns istället för att se det svåra, att det är dyrt och tufft. Det är lite av en utmaning – men också mycket roligare! säger Sanna Buckhöj.

Ett och ett halvt år har gått sedan den 29-åriga art directorn från Södertälje startade eget i London, en av världens dyraste städer att leva i. Sanna Buckhöj levererar grafisk design, fotografi, art direction, kampanjer och marknadsföringsstrategi åt företag

i Sverige och England, samtidigt som hon tar hand om sin ett-åriga son.

– Jag hade precis börjat frilansa och så fick jag barn mitt i allt! Det är lite annorlunda här än i Sverige att skaffa barn och samtidigt driva företag. Här får man fem månaders mammaledighet, dagis kostar 20 000 kronor i månaden och min man jobbar till midnatt varje kväll. Men nu börjar sonen dagis i början av året, så då kan jag köra igång igen för fullt, berättar hon.

Men trots det tuffa tempot stortrivs Sanna Buckhöj i London. Det enda hon saknar hemifrån Sverige är smågodis – och de nära och kära.

Sanna Buckhöj växte upp mitt i centrala Södertälje i vad hon beskriver som “en riktig Södertäljefamilj”, även om både systern och föräldrarna i dag bor i Stockholm.

– Men de jobbar fortfarande i Södertälje. Mamma jobbar på Fornbackaskolan och hela släkten finns där. Pappa var klubbdirektör för SSK en gång i tiden, han är lite av en profil där hemma, ler hon.

Till London flyttade Sanna Buckhöj för tre år sedan. Pojkvännen Martin hade fått jobb där och efter två års pendling sade hon upp sig från det dåvarande jobbet på reklambyrå i Stockholm och fick anställning som art director på ett klädföretag i London.

Omställningen till den nya arbetskulturen blev stor. De anställda förväntades ofta jobba över in på småtimmarna och samtidigt var stämningen bland arbetskamraterna helt olik något Sanna Buckhöj tidigare upplevt.

– Här var det verkligen “var man för sig själv”, otroligt mycket backstabbing och grupperingar. Man fick verkligen armbåga sig fram och samtidigt smila in sig hos chefen. Jag tror det tog ett halvår innan någon i mitt team ens hälsade på mig! Där fick jag mig en väldigt hård törn, berättar hon.

När Sanna Buckhöj började fundera på om det var dags att skaffa barn informerades hon prompt om att hon förväntades komma tillbaka till jobbet senast inom ett halvår, eller inte alls.

– Då tappade jag allt intresse för att vara kvar. Istället började jag bygga upp ett nätverk vid sidan av jobbet och till slut hade jag så mycket projekt att jag beslöt mig för att det var dags, berättar hon.

Trots att hon blivit tvungen att växla ner något när hon fick barn har verksamheten redan gått över all förväntan. Hittills har Sanna Buckhöj främst levererat tjänster åt startups och småföretagare, men nu har hon precis håvat in några betydligt större fiskar.

– Jag har skrivit kontrakt på några jätteroliga kampanjer, så det börjar hända väldigt intressanta grejer. Men jag får nog inte avslöja några detaljer ännu.

London beskriver Sanna Buckhöj som en öppen och tolerant stad, där man träffar folk från hela världen varje dag. Något som snabbt lett till både vänskaper och professionella samarbeten.

– Man är mycket mer mottaglig för nya bekantskaper. Om jag går ut och fikar med barnvagnen så börjar jag alltid prata med den som sitter bredvid. De flesta har inte sina familjer här så man umgås så mycket mer socialt och alla tar med sig folk. Det är inte ovanligt att man blir femton personer som äter lunch ihop, berättar hon.

En av de största fördelarna med att bo i London tror hon är att den öppna och nyfikna mentaliteten, som hon menar ger ett bredare perspektiv och en förmåga att tänka i nya banor.

– Man inser liksom att hur man gör i Sverige kanske inte är det enda sättet att göra saker. Visst är det tuffare här på många sätt, men samtidigt finns det mycket större möjligheter här att göra det man vill. Man känner sig mindre begränsad, tror jag. Det kommer jag nog sakna när jag flyttar hem – om jag flyttar hem!

Brinner för sitt jobb

Namn: Sanna Buckhöj.

Gör: Art director och driver ett eget företag för branding, design och strategiska koncept.

Ålder: 29.

Bor: Fulham, London.

Familj: Elva månaders son, förlovad med Martin.

Intressen: ”Mitt jobb är mitt stora intresse – färg, form och hur marknadsföring påverkar en!”.