Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Trollen fräter på demokratin

För krafter som vill nå ett ökat inflytande men saknar egen parlamentarisk styrka finns en beprövad metod: att undergräva fria mediers trovärdighet.

Annons

Detta har varit ett av Sverigedemokraternas huvudspår sedan länge. Nu behöver man inte ens anstränga sig särskilt utan kan utan att oroas för att ställas till svars hänvisa till uppenbara trollkonton som ”Samhällsmagasinet” på Youtube där en person predikar ”sanningen” i en timme om hur svenska medier ljuger och hittar på utifrån en vänsteragenda.

SD:s partisekreterare Richard Jomshof länkade nyligen till denna kanal. I kanalens presentation anges en lista med medier som kanalen ser som pålitliga – här finns allt från Avpixlat till Fria tider. Medier som alla kan se att SD stöttar och bygger sin världsbild på, även om SD officiellt tar avstånd från dem.

Partiets gruppledare i riksdagen, Mattias Karlsson, skriver på sin Facebook-sida att: ”Tidsandan kommer inte att kunna bromsas och vändas enbart genom parlamentariska framgångar. 68-vänstern måste bemötas och tvingas till reträtt på alla fronter”.

Ett häpnadsväckande uttalande även om man bortser från insikten om hur partiets fotsoldater brukar agera.

Det ska sägas att det inte är helt uteslutet att ”Samhällsmagasinet” är ett satirkonto, så viss reservation för detta anbefalles.

Å andra sidan är det inte det värsta man sett av de ”alternativa medier” som säger sig vara de enda som säger som det är. Just osäkerheten om vad som är på riktigt och vad som är påhittat på nätet håller på att bli ett riktigt stort samhällsproblem. Det är långt från enbart sverigedemokrater som väljer att tro på olika osannolikheter, det behöver inte heller vara publicerade myter på nätet, mun-till-mun-metoden fungerar bra den också.

Det påstås lite här och där att medier medvetet låter bli att skriva om brottslighet där förövarna är flyktingar eller andra invandrare. Man kan få höra saker som påstås ha hänt som är skruvade varianter av verkligheten. Oftast finns det en hel del som är sant men det är vinklingarna för att passa agendan som avviker från vad som är sant.

Här har SD och andra antidemokratiska krafter nått framgång.

Ungdomsbarometern som mäter olika aspekter utifrån ungdomars perspektiv redovisade nyligen att olika konspirationsteorier fått fäste hos många ungdomar. Man tror bland annat på myter om att världen styrs av olika hemliga sällskap.

”Den nya generationens krig startar med desinformation och propaganda” konstaterar Olle Wästberg, ordförande för 2014 års Demokratiutredning, i en debattartikel i Svenska Dagbladet. Ett betänkande ska läggas fram den 18 januari och där kommer man bland annat att föreslå åtgärder för kunskaper som ökar elevernas motståndskraft mot propaganda och konspirationsteorier.

Trollningen pågår på olika nivåer, från det anonyma och ensamma trollet som ägnar dagarna åt att förpesta olika kommentarsfält, till statsavlönade troll i Sankt Petersburg som genom att skriva i västliga medier jobbar för att påverka den svenska opinionen.

”Med en formulering från The Economists Edward Lucas är det en ’långsamt frätande systemkritik’ som syftar till att skada tilliten i demokratiska samhällen” skriver Olle Wästberg.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel