Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Trög trafik när halva Mälarbron stod öppen

Under någon tid har vi i Södertälje fått erfara effekterna av vad som händer när man stänger av broar, detta år två broar samtidigt under ett par veckor.

Annons

Går vi tillbaka i tiden och ser hur de äldre broarna klarade sig så blir man lite förvånad över hur sällan de mankerade. Klaffbron, som fungerade under 56 år, var inte avstängd några längre tider, frånsett när den blev påseglad under 1950-talet. Dess efterträdare Mälarbron hade en del besvär under sin första tid då maskineriet inte alltid fungerade.

Dagens bild visar ett tillfälle från 2002 men vi minns även den stora händelsen på 1980-talet. Den resta broklaffen blev en symbol en tid men minnet förbleknade, tack och lov. Under tiden som den ena brohalvan var i olag fungerade lyckligtvis den andra med begränsad trafik.

Motorvägsbron hade en besvärlig tid då ena brohalvan hamnade i en sned position som omöjliggjorde trafik. Stadens dåvarande regemente, Ing 1, ingrep och hjälpte då till, men trafikstoppet blev kännbart.

Alla dessa incidenter är dock nästan glömda. Nu är Viksängsbron åter öppnad för trafik men skyltarna sitter kvar. Mälarbron fungerar som de ska men det är den fasta bron över Storgatan som är under reparation och det lär ta tid.

Om vi ser på bilden är det svårt att avgöra vilken brohalva som står öppen. Vi menar att det är den södra som hamnat i upprätt läge, eller? Brohalvan är i alla fall fotograferad från väster.

Läs mer om händelsen från 1985 på Nostalgibloggen.