Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tro inte på domedagsprofeterna

De första tio åren av 2000-talet har varit domedagsprofeternas tid där framtiden utmålats som utmätt och kantad av katastrofer. Terrorattacken mot World trade center, tsunamikatastrofen, Irakkriget och flera andra krig, incestmonstret Josef Fritzl, morden i Knutby, Anna Lindh och en rad fler absurda mord.

Silvio Berlusconi, Tiger Woods och en rad kändisar är otrogna som om det vore något nytt under solen.

Människor vanvårdas. Vi dör som flugor av mystisk strålning från våra mobiler om inte något annat nytt dödligt virus hunnit före.

Det nya fenomenet utbrändhet gör att vi inte orkar jobba och den nya gurun Anna Anka dömer ut Sverige. Vad som roar oss är inte andras framgång eller lycka utan i stället går spekulationerna ut på vem som ska röstas bort eller få sparken först när vi ska förlusta oss framför TV:n.

Eländes elände.

Men världen går inte mot sin undergång. Domedagsprofeter är inget nytt på vår jord.

Vissa politiker gör snabb karriär på detta och inte minst mediesamhället driver utvecklingen mot en världsbild i kaos för att det säljer och tilltalar vårt konstiga behov av att tycka att det var bättre förr.

En helt annan bild av verkligheten som jag ansluter mig till är insikten att hälften av alla barn som föds i år kommer att uppleva sin 100-årsdag om hälsan förbättras i samma takt som de senaste tio åren.

En helt fantastisk utveckling som ska ställas i kontrast till de aldrig sinande dödsprofetiorna som bygger på det enkla faktum att vi alla faktiskt ska dö någon gång – frågan är faktiskt bara av vad.

100-tals miljoner människor på jorden har de senaste tio åren lyfts från fattigdom till välfärd. Fler än någonsin. I Södertälje hänger vi på. Brottssyndikat, utlänningar och

en kommunal service som blir allt sämre målas dagligen upp för oss när sanningen är att brottsligheten för de flesta brott varit ganska konstant och att de flesta av Södertälje kommuns verksamheter i dag har långt fler anställda än vad vi tidigare har haft.

Det är inte verkligheten som har förändrats utan våra förväntningar på vad samhället kan tillhandahålla som växt ännu snabbare. Samtidigt är vi mer skuldsatta och konsumerar mer privat än någonsin.

Södertälje har objektivt så här långt klarat sig bättre i den ekonomiska krisen än andra.

Vem på Scania vill byta med Volvo eller Saab? Astra Zeneca bidrar aktivt till att häften av våra barn kommer att bli 100 år gamla. Det går faktiskt framåt – inte bakåt.

Det finns all anledning att se positivt på framtiden, även om mycket behöver förändras och bli rättvisare.

De positiva nyheterna är i vart fall fler och större än alla de negativa vi dagligen matas med där den ena domedagsprofeten lovar ett hetare helvete än den andre och där mänskligheten ska brinna och lida.

Men tro inte på dessa i grunden falska profeter. Deras budskap säger mer om dem själva än om verkligheten. Framtiden är ljus – inte mörk.

Den långt större frågan om vi Södertäljebor är lyckligare i dag än för tio år sedan eller för 100 år sedan är betydligt mer komplicerad eftersom lyckan till stor del beror på de förväntningar vi har på oss själva och samhället.

Här är jag betydligt mer tveksam, då jag i alla mina möten med människor i Södertälje möter en växande frustration i skuggan av det snabbt växande informationssamhället.

Kommunalråd

Staffan Norberg (V)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel