Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Trippelmördarens brev och korsord hamnade hos medfånge efter upplopp – Hallanstalten får kritik

Livstidsdömde trippelmördaren Mark Saliba anmälde Hallanstalten till Justitieombudsmannen (JO) i höstas. Nu får anstalten kritik för att ha lämnat ut Salibas privata brev och korsordstidningar och privata foton till en annan fånge på avdelningen.

Den 25-årige Mark Saliba avtjänar ett livstidsstraff för ett trippelmord i Uddevalla år 2015. I höstas gick han och två medfångar bärsärk inne på säkerhetsavdelningen Fenix där de var placerade. Våldsamheterna ledde till att 25-åringen flyttades från Hall i Södertälje till anstalten Kumla.

Kort efter flytten fick Saliba ett meddelande från en intern på Hall som berättade att han fått 25-åringens tillhörigheter till sin cell. Trippelmördaren JO-anmälde då Hall och menade att anstaltspersonalens systematiska slarv med posten är en del av en uttänkt strategi för att skapa problem mellan de intagna.

Kriminalvården har i ett yttrande till JO svarat att det troligen skedde en förväxling av de intagnas tillhörigheter av misstag i samband med att deras tillhörigheter packades ihop "under en turbulent period" efter upploppet på anstalten.

JO har nu granskat ärendet och konstaterar att misstaget borde ha uppmärksammats av personalen innan tillhörigheterna överlämnades till den intagne på avdelningen. JO anser vidare att det inträffade inte är acceptabelt och att Hallanstalten därför förtjänar kritik för bristerna.

Förra våren fick Mark Saliba en varning för att ha uttalat hot mot personalen på Hall.