Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Trendigt villa som bevarats

Vår stad hade förr en del märkliga byggnader med stort arkitektoniskt värde. Ett av dessa var den Holmbergska villan på Värdsholmen.

Den var en typiskt exponent för den så kallade Schweizerstilen som var populär från 1870-talet och fram till slutet av samma århundrade.

Utmärkande för dessa hus var den rika, ibland överlastade utsmyckningen med lövsågerier och snickeridetaljer. Andra kännetecken var utbyggnader som fanns på flera ställen. Vi kan se den magnifika verandan i bildens högra kant, det inte mindre utstyrda ingångspartiet mitt på byggnaden för att inte tala om de utskjutande takfallen med rik utsmyckning. Färgsättningen var oftast mörkbrun.

Holmbergska villan stod klar på plats 1875. Den som lät beställa denna sommarbostad var storbyggmästaren från Stockholm, Jöns Petter Holmberg. Han hade blivit förtjust i badortstaden Södertälje med sitt rika sommarliv. Holmberg hade köpt sig en tomt invid kanalen på Värdsholmens östra sida.

Enda nackdelen med läget var avsaknaden av eftermiddagssol. Visserligen letade sig några solstrålar ner genom trädridån mot väster men inte tillräckligt. Men å andra sidan var morgonsolen skön och värmande. Denna sommarbostad stod kvar till mitten av 1960-talet då Scania-Vabis behövde tomten för sina personalbostäder. Företaget skänkte villan till Södertälje stad att placeras på Torekällbergets museiområde.

Där finns den sedan senare delen av nämnda årtionde och ger en fin bild av hur det såg ut i staden för ett halvsekel sedan.