Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Trendigaste namnen 2009

Allt om namnen: de toppade, de klättrade och de åkte ut 2009.

AV SUSANNE STÅHL, FAMILJELIV.SE

Här är namnen du ska välja om du vill vara trendig - eller undvika om du vill ge ditt barn ett lite mer unikt namn.

Bland flickor som föddes under 2009 var Alice populärast - ett namn som aldrig haft förstaplatsen förut, men som funnits med på topp-tio sedan 2005.

Bland pojkar toppade en långkörare - Lucas. Lucas har legat på topp-tio hela tjugohundratalet och varit etta två gånger förut.

Men fortfarande väljer många föräldrar mer unika namn. Hela 3.900 flickor och 3.400 pojkar fick namn, eller åtminstone stavningar, som de var helt ensamma om.

En som funderar på ett ovanligt namn är Familjelivsmedlemmen Malabuzs. Hon och sambon tänker på namnet Tingeling till kommande dottern och vill gärna ha synpunkter från andra i Familjelivs forum.

- Jag har sugit lite på Tingeling och kan mycket möjligt tänka mig det namnet på ett litet barn, men jag vet inte riktigt om det passar till en vuxen sen. Vad tycker ni om Tingeling som ett namn på ett barn/vuxen?

CarolinaE tycker inte att de ska välja just Tingeling.

- Det är väl gulligt på en liten flicka på fyra år, men som 25-åring eller 55-åring tror jag inte det. Man är ju trots allt vuxen största delen av livet, så jag skulle definitivt inte döpa min dotter till det, säger hon.

Jossebell tycker däremot att namnet är lika fint som andra ovanliga namn.

- Du kan absolut döpa dottern till det. Jag känner vuxna som heter Lillan och Syster, berättar hon.

Om Tingeling hör till ovanligheterna och Alice och Lucas till de mer vanliga, så finns det några bubblare som det kan vara bra att hålla koll på om man ska få barn i år. Det gäller namnen som är på uppgång. Snabbast klättrade Ellie, Meja och Malva bland flickor och bland pojkar ökar Milo, Charlie och Mio mest. Det ger en fingervisning om vilka namn som kommer att bli populära framöver.

Nya namn på topp 100-listorna är flicknamnen Vilda, My, Malva, Nicole, Greta och Rut och pojknamnen Elton, Mio, Dante och Ruben.

Ut från topplistan åkte Annie, Engla, Irma, Jennifer, Majken och Vendela och Christoffer, Johan, Martin och Pontus.

Topp 10 bland nyfödda flickor 2009

1. Alice

2. Maja

3. Ella

4. Emma

5. Elsa

6. Alva

7. Julia

8. Linnea

9. Wilma

10. Ebba

Topp 10 bland nyfödda pojkar 2009:

1. Lucas

2. Elias

3. Oscar

4. William

5. Hugo

6. Alexander

7. Oliver

8. Viktor

9. Erik

10. Axel

Källa: Statistiska centralbyråns namnstatistik