Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Trefilig bro störde gångtrafikanter

Boende i Södertälje har under åren blivit ganska luttrade av problem i samband med de broar som sörjer för kommunikationerna över kanalen.

Ett inkommet foto från mitten av 1960-talet ger en bra bild av hur där kunde se ut.

Trafiken ökade markant under 1960-talet och antalet passerande fordon kunde vara över 10 000 per dygn. För att förbättra kapaciteten beslöt myndigheterna att göra Klaffbron trefilig.

Denna åtgärd var klar till påsk 1962. Det innebar att man tog bort en del av gångbanorna på bron och lade ut kraftiga träbalkar. Det mittersta körfältet alternerade så att vid högtrafik kunde två filer vara för trafik mot Stockholm, vid andra tillfällen användes två filer i motsatt riktning. Visst underlättade detta arrangemang en del men skapade även förvirring. Tydliga markeringar ordnades och det löpte oftast ganska bra.

De som var mest irriterade var mödrar med barnvagnar som inte kunde mötas på de smala gångbanorna. När denna bild togs var det tvåfiligt mot Stockholm. Läsaren kan själv se hur föga bred, snare smal, en sådan gångbana var.

Det hela blev klart bättre när den nya, dubbla Mälarbron togs i bruk i början av 1971. För gående och cyklister blev det härliga tider. Men den nya bron var inte helt pålitlig och många minns kanske när en brohalva var avstängd.