Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tre SSS-juniorer till EM - Brandt kom med trots missad kvalgräns

Det blir tre SSS-talanger i junior-EM i simning. Även Erik Brandt får åka, trots att han inte klarade kvalgränsen.

Annons

Södertälje Simsällskaps Björn Seeliger och Emma Sundstrand var redan klara för junior-EM i Ungern i början av juli efter att ha klarat kvalgränserna i samband med Swim Open förra veckan.

Men klubbkamraten Erik Brandt missade den kvalgräns som det svenska simförbundet satt för 100 meter frisim med några tiondelar.

Men får åka till Ungern ändå.

- De bedömde att Eriks tid är så pass bra att han har finalchans. Sen var det kanske lite på grund av lagkappen han kom med, men han kommer att få simma individuellt också, berättar tränaren Christian Johansson.

Senast SSS hade en simmare på ett junior-EM var det Hanna Eriksson - som sedan blev landslagssimmare om EM-medaljör som senior - för 15 år sedan.

Nu har klubben alltså tre deltagare i samma mästerskap. Endast Jönköping, som har fyra simmare med i den svenska truppen på 21 juniorer, är bättre.

- Det var kul att komma till jobbet i morse, konstaterar Christian Johansson.

Det enda negativa för klubben är att junior-EM krockar med SM och JSM. Vilket kan låta märkligt, men beror på att sim-SM avgörs i samband med SM-veckan i Norrköping.

- Det är tyvärr nackdelen med SM-veckan, att man måste anpassa sig till andra idrotter i stället för det internationella programmet för simning. Men landslagsledningen har lovat att det inte ska hända igen, säger Christian Johansson.

Men 21 av de främsta juniorerna på EM blir SM-tävlingarna något urvattnade. Särskilt JSM-distanserna, även om några av de bästa ändå är med eftersom den svenska junioråldern är högre (20) än den internationella (18).