Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tre nya böcker för Mörköförfattare

Johanna Sandbergs karriär som illustratör och barnboksförfattare har fått sig en rejäl skjuts. Under juni månad släpptes tre nya böcker där hon medverkat och det nästan fördubblar hennes antal publicerade verk.

Annons

På ett bord i ateljén på Johannas arbetsplats ligger en hög med böcker. En hög som på bara några veckor vuxit med tre nya verk – ”Hejdå fåren” som hon både författat och illustrerat själv samt ”Ramsiga tramsor” och ”Sofia med knuff – inte ett dugg annorlunda” som är samarbeten med andra illustratörer och författare.

– Det känns helt superkul och fantastiskt att få vara med om det här, säger hon.

Det finns en röd tråd i hennes böcker, och det är att de handlar om lite tyngre ämnen.

– Någon gång skulle jag vilja skriva en glad bok utan undertoner. Men hittills har inget förlag sagt ja till en sådan idé, säger hon.

Men handlar det om adhd, flykt eller mobbning så är det lättare att få den publicerad.

Med ”Hejdå fåren” vill Johanna hjälpa, framförallt föräldrar att berätta för sina barn var kött kommer ifrån och delar av den är tagen från hennes egen uppväxt. Lever man nära djuren vet man var köttet kommer ifrån, men det är inte alla som gör det, menar Johanna.

– Många barn vet var grönsaker kommer ifrån och att fiskpinnar är gjorda av fisk. Men frågar man var köttbullar kommer ifrån tror många att det är från frysdisken i mataffären.

Med i boken är också den kända tv-bonden Gutta, som delvis skötte slakten på den lilla gården där Johanna växte upp. ”Ramsiga tramsor” är ett ganska ovanligt projekt med många författare och illustratörer.

– Det startade med att författaren Torsten Larsson fick titeln i huvudet och inte kunde få bort den. Och utifrån ämnet vänskap bildades en arbetsgrupp på runt 60 personer som skrev texter till varandras bilder och vice versa under intensiva dagar. Det var både spännande och kul, säger Johanna och berättar samtidigt att överskottet går till organisationen Friends kamp mot mobbning.

Projektet ledde till ett annat samarbete där Johanna gjorde illustrationerna till Annelie Strömbergs ”Sofia med knuff – inte ett dugg annorlunda”.

Förutom att författa och illustrera barnböcker jobbar Johanna som konstterapeut på en särskola. Så sent som i februari debuterade hon, enligt henne själv, på riktigt som författare. Då med boken ”Zilla lilla”. Och någon tanke på att slå av på takten har hon inte.

– Jag har ett avtal på en serie böcker på min bok ”Zilla lilla”, vilket känns väldigt roligt.

Samtidigt jobbar jag också med några fler manus. Så vi får se vad det blir framöver, säger Johanna med ett leende.

Johanna Sandberg

Född: 1980.

Familj: Sambon Madhu samt barnen Knut, 12 år och Zid, 3 år.

Bor: Mörkö.

Aktuell: Författare och illustratör till böckerna ”Hejdå fåren”, ”Sofia med knuff – inte ett dugg annorlunda” och ”Ramsiga tramsor” som alla gavs ut i juni.

Kuriosa: – Nördar lätt in på ämnen som inte fyller något egentligt syfte annat än att hon vill veta mer. Just nu om affektreglering och spegelneuroner.