Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tre grunder för politiska sonderingar

Utan att ta ställning i regeringsfrågan ser vi tre områden som kan ligga till grund för att hitta en bättre samsyn:

Anmäl text- och faktafel

• Klimatet. IPCC slår fast att världen behöver agera mycket kraftfullt och snabbt för att hålla oss under 1,5 graders uppvärmning. Redan kring två grader kan de oåterkalleliga effekterna göra att fortsatta temperaturökningar inte går att hejda. Grunden är lagd i och med klimatlagen och de klimatmål som alla riksdagspartier utom Sverigedemokraterna står bakom och som trädde i kraft 1 januari. Det är världens tuffaste klimatmål, och politiken behöver nu visa hur målen om 70 procents minskad klimatpåverkan från transporterna till 2030 och netto noll i svensk klimatpåverkan till 2045 ska uppnås.

I många delar ser vi hur fackförbund, arbetsgivare och andra berörda agerar gemensamt för förändring.

• Integrationen. Migrationen har skurit rakt igenom både Alliansen och de rödgröna, och fortsätter polarisera. Med integrationen finns bred enighet och förståelse för att de som kommit hit behöver integreras bättre, att det är lönsamt att få fler i arbete och att det kan bidra till att lösa rekryteringsbehov i stora delar av vår ekonomi och många av landets kommuner. Delar av lösningarna är blockskiljande, inte minst att tidigt komma i riktiga jobb visavi åtgärder. Men i många delar ser vi hur fackförbund, arbetsgivare och andra berörda agerar gemensamt för förändring.

• Håll ihop landet. Att Sverige slits itu var en analys från snart sagt alla riksdagspartier i höstens val, med allt fler som upplever sig stå på förlorarsidan. Att åtgärderna hittills varit för begränsade kan nog alla enas om, liksom att förslag som kräver förändrad beskattningsrätt inte kan genomföras i närtid. Däremellan finns utrymme för ett brett politisk Sverigebygge.

Tre saker förenar dessa tre ämnesval:

1) De är inte blockskiljande. En regering måste hantera alla frågor, men inledningsvis är det tacksamt att fokusera på områden med grundläggande samsyn.

2) Snabb politisk utveckling behövs. Klimatet, integrationen och hur Sverige bättre hålls ihop behöver hanteras nu. Även om regeringssamtal skulle stranda, så bidrar en diskussion av dessa frågor till att förslag utvecklas och att kommande förhandlingar kan gå snabbare.

Eftersom SD så tydligt vill hantera dessa frågor på andra sätt än övriga sju partier, är det inte tids- och resurseffektivt att ha med dem i samtalen.

3) Sverigedemokraterna saknar relevans. SD är enda riksdagsparti som inte står bakom klimatlagen. De har varit ointresserade när frågan skiftat från migration till integration. I landsbygdskommittén tog SD starkt avstånd från övriga sju partier genom att avvisa statlig inblandning: ”Boende på landsbygden hyser en stark tradition av att gemensamt lösa problem och ta ansvar för sin egen utveckling. Politikens ansvar är att främst ta till vara på den naturliga mångfald och kreativitet som finns.” Eftersom SD så tydligt vill hantera dessa frågor på andra sätt än övriga sju partier, är det inte tids- och resurseffektivt att ha med dem i samtalen.

Frågan vem som bildar regering hanteras bäst av de direkt berörda själva. Men för att underlätta processen, kan klimat, integration och ett sammanhållet Sverige vara dörröppnare.

Mattias Goldmann

vd, tankesmedjan Fores

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel