Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tre framtida stilar i Glasberga

Rött med vita knutar, funkis och modern villastad. Tre olika stilar ska tillåtas i de kommande etapperna av Glasbergautbyggnaden.

När Glasbergaområdet planerades var tanken att det skulle byggas i en enhetlig klassisk svensk stil.

Men när luften gick ur bostadsmarknaden och de inblandade bolagen gick över till att sälja tomter i stället för färdiga hus blev det inte så. Resultatet blev en stilblandning som fått flera av de som flyttade in i området att känna sig lurade.

Därför håller man på att ta fram en plan, eller så kallad gestaltningsvision, där man tillåter tre olika stilar, eller så kallade gestaltningsprofiler, på olika platser i området.

Stilarna har arbetsnamnen Sörgården, Funkiskvarteret och Villastaden.

I Sörgården blir det träfasader i dova färger med kontrasterande kulörer på fönsterfoder och vindskivor, läs falurött med vita knutar. Funkiskvarteret ska vara stilrent och enkelt med fasader i svart, vitt eller grått, med inslag av trä. I Villastaden tillåts fler färger och olika storlek och form på husen kombinerat med ett modernt formspråk.

– Man ska kunna känna trygghet i att det blir på ett visst sätt, även fast projektet sträcker sig över lång tid. Därför är viktigt att upprätthålla de ursprungliga ambitionerna under hela processen, säger Marie Strand, informationsansvarig på Glasbergabolaget.