Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tre baggenomineringar till Teresa Fabik

När filmbranschens Guldbaggenomineringar presenterades var Södertäljetjejen Teresa Fabiks film Prinsessa med i tre kategorier.
– Klart att jag är stolt. Men också överraskad över att Zandra Andersson som gör huvudrollen i min film inte blev nominerad.

Teresa Fabik, 33, som kalladas Kristina som ung, växte upp i Rosenlund och gick i skolan i Södertälje.

Nu bor hon på Södermalm i Stockholm och arbetar med film. Hon skriver manus och regisserar.

– Om man ska värdera de olika nomineringarna är jag stolt över att nomineras i den tyngsta klassen ”Bästa film”. Men också över att nomineras för ”Bästa regi”. För jag är ny på det området, skriva har jag alltid fått veta att jag är bra på, säger hon och menar att nomineringen för ”Bästa manus” var lite mindre överraskande.

– Att bara nomineras är stort. Som att komma på prispallen, liksom. Jag räknar inte med att vinna, även om jag inte har sett alla de andra nominerade filmerna.

Efter studier i filmvetenskap och på Stockholms filmskola kom filmdebuten Hip hip hora 2004, en film som hon också både skrev manus till och regisserade.

Filmen Prinsessa, som hade premiär i höstas, handlar om 18-åriga Maja. Om en lite avvikande tjej med skådespelardrömmar som bor i en småstad, som Södertälje.

– Jag hörde att filmen knappt gick i Södertälje. Kopian gick tydligen sönder. Det var en bekant till min mamma som berättade det. Så det var trist. Men den kommer på DVD snart.