
I förra veckan kom en överenskommelse mellan sex riksdagspartier angående åtgärder mot terrorism till stånd. Där tydliggörs kommunernas ansvar.
”Kommunerna har ett ansvar för ett strukturerat och konkret arbete med att förebygga radikalisering och rekrytering till våldsbejakande grupper. Det är viktigt att det lokala och centrala ansvaret samspelar vad gäller återvändare. Det civila samhällets roll i arbetet mot våldsbejakande extremism kan inte nog understrykas”, står det i överenskommelsen.
Men någon person med ansvar för detta i kommunens verksamhet finns inte.
– Nej, det är inte samlat hos en person. Men som vi bedömer det, i samtal med polisen, finns inga indikationer om att det finns radikala personer i Södertälje, säger stadsdirektören Martin Andreae.
– Vi har ett bra samarbete via chefssamrådet där jag träffar polisen och räddningstjänsten. Och senast när vi frågade polisen fick vi svaret att Säpo inte hade några indikationer om ökad radikalisering i Södertälje, svarar Martin Andreae.

Åtgärder mot terrorism
Överenskommelse mellan S, MP, M, C, L och KD:
Skärpt och tidigarelagd kriminalisering av terrorkrigresor. Snabbare stopp för missbruk av svenska pass. Tydliggör kommunernas ansvar. Möjlighet att dela information digitalt för FRA, Must och Säpo. Säkerställ polisens insatskapacitet. Åtgärder mot illegala vapen och höjda straff för handgranater. Inga offentliga medel till våldsbejakande budskap.