Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Trappar inte upp arbetet mot terror

Trots uppgörelse i riksdagen om åtgärder mot terrorism bedömer Södertälje kommun inte att behovet att öka arbetet med att förebygga radikalisering krävs.– Det handlar ju företrädesvis om muslimer. Och de är få i Södertälje, säger Martin Andreae.

I förra veckan kom en överenskommelse mellan sex riksdagspartier angående åtgärder mot terrorism till stånd. Där tydliggörs kommunernas ansvar.

”Kommunerna har ett ansvar för ett strukturerat och konkret arbete med att förebygga radikalisering och rekrytering till våldsbejakande grupper. Det är viktigt att det lokala och centrala ansvaret samspelar vad gäller återvändare. Det civila samhällets roll i arbetet mot våldsbejakande extremism kan inte nog understrykas”, står det i överenskommelsen.

Men någon person med ansvar för detta i kommunens verksamhet finns inte.

– Nej, det är inte samlat hos en person. Men som vi bedömer det, i samtal med polisen, finns inga indikationer om att det finns radikala personer i Södertälje, säger stadsdirektören Martin Andreae.

– Vi har ett bra samarbete via chefssamrådet där jag träffar polisen och räddningstjänsten. Och senast när vi frågade polisen fick vi svaret att Säpo inte hade några indikationer om ökad radikalisering i Södertälje, svarar Martin Andreae.

Åtgärder mot terrorism

Överenskommelse mellan S, MP, M, C, L och KD:

Skärpt och tidigarelagd kriminalisering av terrorkrigresor. Snabbare stopp för missbruk av svenska pass. Tydliggör kommunernas ansvar. Möjlighet att dela information digitalt för FRA, Must och Säpo. Säkerställ polisens insatskapacitet. Åtgärder mot illegala vapen och höjda straff för handgranater. Inga offentliga medel till våldsbejakande budskap.