Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tränaren hyllar supertalangerna inför kvalet

Salem tvingas flytta sin hemmamatch i kvalet till SSL i helgen till Västergård arena. Därmed för Södertäljepubliken chansen att se två lokala supertalanger som får Salems tränare att bli helt lyrisk.

Annons

Supertalangerna från Södertälje och Nykvarn är Karljohan ”Jojjo” Ahlroth, 19, och Kevin Haglund, 17.

Ahlroth, som är lillebror till SSL-stjärnan Valdemar Ahlroth i Växjö, kom till Salem från Nykvarn i januari i fjol och är enligt Salems tränare Nicklas Hedstål kanske till och med en större talang än sin storebror.

- Redan då när han kom för ett år sedan var han duktig. Den här säsongen har han varit fantastisk. När vi drog igång var han av en allsvenskans absolut bästa spelare, sedan hade han en liten dipp. Men nu är han tillbaka och alldeles lysande. Det är garanterat en framtida svensk landslagsspelare, säger Hedstål om 19-åringen, som svarat för 18 mål och 11 assist på 21 matcher.

17-årige Kevin Haglund kom till Salem runt årsskiftet efter en dispyt med sin dåvarande klubb Telge IBS i division ett. Han var Telges främsta målskytt under hösten och har visat att han håller även i allsvenskan, där han gjort elva mål och en assist på nio matcher.

- Det är en extremt utpräglad målskytt, på så sätt skiljer han sig från Jojjo som är en spelskicklig center. Kevin tar bollen, går rakt på mål och skapar en målchans. Han är inte någon som står och väntar på att bli serverad, han gör oerhört mycket mål på egen hand. Det är en annorlunda spelartyp som vi inte hade innan. Och en supertalang precis som Jojjo, han kan bli hur bra som helst.

Bäst, i alla fall sett till poängproduktion, av de lokala spelarna är dock Nykvarnsfostrade Oscar Janthe, 24. På 16 matcher har han gjort 20 mål och spelat fram till 18. Under den senare delen av säsongen har han dock varit skadad.

- Han har varit borta i sex veckor på grund av en muskelbristning i vaden. Men nu är han med och tränar igen och det är jätteviktigt för oss, han är en notorisk målskytt. Sen får vi se vad skadan betyder, men han har en ganska ekonomisk spelstil. Bland annat har han ett fantastiskt skott och det har han nog inte tappat under den här tiden, säger Nicklas Hedstål.

I Salem spelar också flera unga spelare från Södertälje och Nykvarn som ännu inte slagit igenom i klubbens A-lag, som Ahlroths gamla radarpartner från NIF:s juniorlag William Broberg, samt ett antal spelare från Nykvarns framgångsrike pojkar 2000-lag som inför säsongen bytte klubb till Salem. Av dessa har Hampus Ahrén redan debuterat i A-laget, men främst härjar de i juniorallsvenskan. I ett lag som även det tränas av Nicklas Hedstål - och som inleder SM-slutspelet i helgen.

- Vi möter Norrköping på hemmaplan i Skogsängshallen i Salem helgen och vi har chans att gå hela vägen. Vi har ju ett samarbete mellan Salem och Telge på juniorsidan som har fungerat jättebra och vi har prioriterar JAS, både Kevin och Jojjo har varit med juniorerna hela säsongen och kommer att vara med nu också.

För A-laget väntar seriesegraren från allsvenskan norra, Thoréngruppen från Umeå, när SSL-kvalet drar igång i Västergård arena på lördag.

- Vi möter storfavoriten, de har en uttalad målsättning att bli ett ledande lag inom svensk innebandy. Men vi ska försöka kriga med dem, det är bäst av tre matcher och det är inte omöjligt. Vi var minst lika bra som dem när vi möttes i serien. De har kanske mer bredd med tre bra femmor, men jag tycker att vi har bättre spets, säger Nicklas Hedstål.

Om Salem inte går upp till SSL hoppas han ändå att klubben kan behålla flera av sina supertalanger, utöver spelarna från Södertälje och Nykvarn finns även flera unga killar från Salem, till exempel bröderna Lindström: tvillingarna Gustav och Tobias, 21 samt lillebror Jesper, 19.

- De allra flesta har kontrakt. Men tycker vi att de är redo kommer vi aldrig stoppa någon som vill gå vidare. Vi vet vår roll i näringskedjan. Men vi vill nog att de ska gå in och spela på två femmor, vi vill inte släppa någon som ska ta en avlastningsroll i SSL. Då är det mer utvecklande att spela i allsvenskan.

Nicklas Hedstål förresten? Jodå, visst har han ett förflutet - om än ett kort sådant - som spelare i Södertälje.

- Jag gjorde en halv säsong i Rockets. Annars spelade jag mest i Balrog. Dessutom har jag varit tränare för Järna SK:s A-lag i fotboll, säger Nicklas Hedstål, vars starkaste koppling till Södertäljeidrotten nog ändå är ett lag han varken har spelat för eller tränat - Södertälje Sportklubb.

Hedstål är en regelbunden gäst när SSK spelar i Scaniarinken.

- Jag brukar ringa Sportklubben och säga att de får se till att deras matcher inte krockar med mina matcher.