Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tränaren från Södertälje jagar innebandyguld

Falun har dominerat svensk herrinnebandy de senaste åren. Nu jagar klubben fjärde raka guldet. Tränaren som har krav på sig att bryta trenden är från Södertälje. Och gör första säsongen på jobbet.

Han ärvde inget dåligt lag. Tvärtom. Pixbo vann redan förra säsongen SSL:s grundserie.

Det utgångsläget har Per Tjusberg förvaltat – och förfinat. I morgon går Pixbo på nytt in i slutspel som tabell-etta. Med både ett anfall och försvar i toppklass.

– Det har gått bra. Man vill sätta sin prägel och få maxutdelning redan första året, säger Tjusberg, som tränat Huddinge i damernas SSL, och i vintras vann VM som videocoach för Sverige.

– Jag har ändrat en del i spelet och försökt ställa krav på laget som man inte gjort tidigare.

Som att få upp tempot på träning ett snäpp och att uppmärksamma vikten av försvarsspel och smådetaljer i en mot en-situationer. Det har varit en resa för en del spelare att upptäcka.

Men Tjusberg tog också över ett lag som brände sig i fjol. Redan i kvartsfinalen mot Helsingborg föll Pixbo ihop. En erfarenhet som den 32-årige coachen från Södertälje hoppas dra nytta av i SM-kvartsfinalerna mot fjolårsfinalisten Linköping.

– När det blev tufft mot Helsingborg blev raset mentalt för stort. Nu finns det en vetskap om att det kommer att bli riktigt tufft. Det fanns inte i fjol. Nu kommer vi att vara redo för varje byte, säger Tjusberg.

Men Pixbo fick välja slutspelsmotstånd och gjorde det av en anledning. Under serien har man vunnit båda mötena med Linköping. Och Tjusberg tror att djupet på bänken kan bli avgörande.

– Det är en styrka. Vi har det överlägset bredaste laget i serien, flest spelare som gör poäng. Att gå på två kedjor i ett helt slutspel är omöjligt. Nu går det så fort, är så tätt mellan matcherna och varje byte är så intensivt att det är helt omöjligt. Linköping är ganska djupa också, med en bra tredjefemma. Men Storvreta kommer att få det kämpigt om de ska gå på två.

Fast det är trefaldiga mästarlaget Falun som Per Tjusberg måste utmanövrera för att Pixbo ska leva upp till guldförväntningarna. Det är också med tanke på Falun som tränaren har stöpt om försvars- och spelfilosofin i klubben efter en mer tålmodig modell.

– Hela vårt spel är uppbyggt på att vi ska klara av att spela mot Falun. Vi har förberett oss från dag ett. Press man måste vara försiktig med. Man måste kunna spela ett mer passivt försvar, annars går man bort sig och då blir det problem. Vi har fler försvarsverktyg nu – och det är där den stora skillnaden ligger, säger Tjusberg, och skjuter över pressen:

– Falun är jättefavoriter. Det är deras guld att förlora. Vinnarmentaliteten är deras stora trumfkort.

Seriesegrare första säsongen

Namn: Per Tjusberg.

Ålder: 32 år.

Aktuell: För säsongen ny huvudtränare för Pixbos herrar, som nu vunnit grundserien och hör till favoriterna i slutspelet. I morgon inleder laget kvartsfinalspelet mot Linköping, med tidigare Södertäljespelarna Tobias Gustafsson och Mikael Karlsson.

Tidigare tränarkarriär: Telge SIBK (assisterande), Huddinge (assisterande- och sedan huvudtränare i damernas SSL), Pixbo (assisterande tränare för damlaget), videocoach för

damlandslaget sedan 2014.

Spelarbakgrund: Per Tjusberg spelade i Telge IBS, Södertälje Rockets, Malmö FBC och Pixbo. Var en av de egenfostrade spelare som hjälpte Södertälje IBK upp i dåvarande elitserien på 2000-talet.