Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Traineejobben – en helt onödig reform

Runt tusen arbetslösa ungdomar i Södertälje – men ingen får hjälp av Stefan Löfvens vallöfte.

Traineejobben var det främsta av Socialdemokraternas alla vallöften, 2014. 32 000 platser utlovades, framför allt inom offentlig sektor för unga arbetslösa i åldrarna 20 till 25 år.

När Mikael Damberg (S) och Helene Hellmark Knutsson (S) – bägge är nu ministrar i regeringen – kom till Södertälje i augusti, valåret, skulle 15 miljoner kronor ge 100 traineejobb i kommunen. Tre veckor senare talade Stefan Löfven (S) på Politikertorget. Då hade löftet klätts i en än större lokal skrud: ”För Södertälje motsvarar det 225 traineejobb”, skanderade Löfven.

I dagarna är det ett år sedan reformen sjösattes. Visserligen har antalet traineejobb reviderats – 32 000 skrevs ned till 10 900 i riket – men de utgör alltjämt ett bärande inslag i regeringens verktygslåda. Löfvens löfte är inte bortglömt. Hur har regeringen levererat?

Nyhetsbyrån Siren har sammanställt uppgifter från Arbetsförmedlingen och det visar sig att antalet traineejobb i Södertälje redan är uppe i ... noll. Noll är även antalet traineejobb i Nykvarns kommun och ytterligare 248 svenska kommuner.

Då har ändå reformen byggts ut – sedan juni i år omfattar traineejobben inte bara dem mellan 20 och 25, utan även nyanlända och långtidsarbetslösa.

På regeringskansliet låter man numera närmast besvärade över att behöva prata om fiaskot med traineejobben.

Statssekreteraren Annica Dahl (S), Södertäljes forna kommunalråd, säger så här till Nyhetsbyrån Siren: ”Det finns inget egenvärde i att sätta unga i arbetsmarknadspolitiska åtgärder om de kan få ett annat arbete”.

Det har Dahl rätt i.

Det är också vad kritiken mot traineejobben handlar om. Riktiga, varaktiga jobb måste prioriteras i stället för denna S-märkta satsning på tidsbegränsade låtsasjobb.

Den givna följdfrågan på Annica Dahls uttalande blir dock om ungdomarna kan få ett annat arbete.

Arbetsförmedlingens senaste månadsstatistik för Södertälje kommun visar att 1 218 personer mellan 18 och 24 år var inskrivna i slutet av juli. Av dessa räknas tre fjärdedelar, 853 personer, som öppet arbetslösa och sökande i program med aktivitetsstöd.

Det är alltså inte så att det är tomt på arbetssökande. Trots detta föreligger uppenbarligen inget behov av att ta till ett endaste av de hundratals traineejobb som Stefan Löfven lovade att Södertälje skulle få.

Summa summarum: satsningen på låtsasjobb är helt onödig. Lägg ner.