Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Trägen vinner

I februari 1967 skrev vänsterpartisterna Tore Claeson, Anna-Lisa Pettersson, Sven Bengtsson och K-E Larsson en motion om att bygga ett kraftvärmeverk i Södertälje, det vill säga något som tar tillvara all energi och ger såväl värme i elementen som el i vägghålen.

Man motiverade det med att ”detta både ger elektrisk energi och är den bästa och billigaste metoden att komma tillrätta med stadens luftföroreningsproblem”.

Det här skrev man långt innan vi ens visste vad växthuseffekten var och vilken ödesfråga det skulle bli.

Om motionen bifallits hade vi sparat mycket pengar och miljö. Nu gjorde den tyvärr inte det. 23 år senare hade undertecknad förmånen att få vara med i två statliga utredningar och en energiöverenskommelse mellan S, C och V där såväl avgifter på utsläppsrätter som så kallade elcertifikat föreslogs och infördes. Något som gjort investeringar i miljövänlig kraftvärme väldigt lönsam.

Därför var det mycket tillfredsställande när Söderenergis ägare och Södertälje kommun beslutade om att satsa över 2 miljarder kronor i den största investering vi gjort som gör att vi radikalt minskar utsläppen av koldioxid och som producerar el som motsvarar behoven för tusentals hus.

I dag, 17 mars 2010, invigs Igelsta kraftvärmeverk av kungen, men jag kan inte undvika att tänka på motionen från 1967 som de vänsterpartister som skrev den aldrig fick beröm, heder eller ära för – men i och med den kungliga invigningen så här 43 år efteråt nu äntligen genomförs.

Trägen vinner!

Ledamot i styrelsen för Söderenergi

Staffan Norberg (V)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel