Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Trafikverket provlyfter motorvägsbron i natt

I kväll klockan 22 kommer Trafikverket att provöppna motorvägsbron för att se om den fungerar eller inte. Arbetet kommer att pågå hela natten.

I själva verket är det inte en bro som öppnas under natten, utan tre. Motorvägsbrons två delar (södergående och norrgående) samt järnvägsbron. Så länge arbetet pågår kommer all södergående trafik ledas om via centrala Södertälje.

– I natt när det är minimalt med trafik ska vi prova de rörliga funktionerna på samtliga broar som vi styr. Resultatet av nattens arbete gör att vi förhoppningsvis kan säga när i nästa vecka motorvägsbron kan öppna, säger Bengt Olsson, presschef på Trafikverket.

– Reparationsarbetet har vi kommit igenom. Nu ska vi höja bron och se om allt fungerar som det ska. Fungerar allt är det enda som återstår att eventuellt balansera bron och belägga den med asfalt, säger Bengt Olsson.

Så man kan säga att det är sanningens minut i natt då?

– Ja, vi kommer att få svar på de flesta frågor, som när det kan det bli dags att öppna bron igen. Vi får reda på om det är mer justeringar som behöver göras. Det är de ordinarie styrmekanismerna som vi testar i natt, säger Bengt Olsson.

Är det ett komplicerat arbete ni gör i natt?

– Den här typen av bro är en komplicerad konstruktion där det behövs mycket räknearbete och förberedelser. Den trafik som behöver köra där kommer att få välja en annan väg under de timmar vi gör de här testerna.