Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Träd i Södertälje för Fadimes kamp

Den 21 januari 2017 är det 15 år sedan Fadime Sahindal, då 26 år gammal, blev brutalt mördad av sin far i Uppsala.

Fadime hade strax innan framträtt i tv och hållit tal i riksdagen där hon engagerat lyft upp frågan om hedersrelaterat våld och förtryck. Nu vill Liberalerna i Södertälje uppmärksamma människor som fått sätta livet till i hederns namn.

Pela Atroshi blev bara 19 år. Hon bodde i Farsta söder om Stockholm där hon studerade på gymnasiet. Sommaren 1999 följde hon med familjen till den gamla hemorten i irakiska Kurdistan. Pela hade haft pojkvän i Sverige och fadern och hans bröder ansåg att Pela genom sin livsstil vanärat familjen. Hennes livs släcktes av en kula inför ögonen på sin yngre syster Breen, som rådigt slog larm till svenska myndigheter.

En framträdande del i kampen mot hedersvåld är att hålla minnet av de drabbade levande, att tala om de kvinnor och män som mist livet i hederns namn. Offren får aldrig betraktas som avskräckande exempel, utan som människor som vågat stå upp för sin kärlek, sin rättmätiga frihet och sitt mod att säga nej till familjens förtryck och övergrepp.

Enligt kommunens samordnare för våld i nära relationer möter socialtjänsten regelbundet personer som lever i denna kontext. Vardagshedern är utbredd, där oftast flickorna har ett begränsat livsutrymme. Förra året uppgav hela 95 procent av tjejerna som kontaktade kvinnojouren i Södertälje att de levde med denna problematik.

Familjen har en grundläggande betydelse för barnens trygghet och uppväxtvillkor, men är inte alltid en källa till välbefinnande för alla familjemedlemmar. En varm gemenskap kan förbytas i något kallt och påtvingat, som drastiskt förminskar individens livskvalitet.

För att komma ihåg Pelas, Fadimes och många andras kamp mot patriarkatet vill Liberalerna skapa en speciell minnesplats. Den bör ligga centralt där många människor vistas och rör sig, gärna i Stadsparken eller på Stora torget. Genom att plantera ett träd, som med tiden växer sig stort och ståtligt, kan vi på ett värdigt sätt uppmärksamma 15-årsdagen av Fadimes död i början av nästa år. En tillhörande plakett ger nödvändig bakgrundsinformation, hur smärtsam den än kan upplevas.

Liberalerna vill samtidigt instifta en årlig minnesstund för att påminna oss alla om förekomsten av hedersrelaterat våld och förtryck i samhället – och att fenomenet måste bekämpas.

gruppledare

Mats Siljebrand (L)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel