Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tomtkön avskaffas – lotterisystem införs i stället

34 tomter i Kaxberg, vid Lina hage, är sista möjligheten att få en småhustomt via kommunens tomtkö. Sedan lär tomtkön läggas ner.

Lina hage. Inom kort kommer kommunen att förmedla tomter till de 34 som står första i kommunens enorma tomtkö. De i kön kommer att erbjudas att köpa tomter på 850–1100 kvadratmeter för en miljon styck, tomer med byggrätter på 240 kvadrat i två våningar i det detaljplanerade området norr om Lina hage, invid Kaxbergs koloniområde.

Samtidigt föreslår tekniska nämnden, som bestämmer om markförsäljning, att den hårt kritiserade tomtkön ska avvecklas.

– Administrationen fungerar inte, och det har fördelats väldigt få tomter via kön de senaste åren. Vi tar bort kön för att förhindra spekulation och för att det inte fungerat, förklarar tekniska nämndens nya ordförande Emilia Corriea (MP). Men det här är ett stort beslut och kommer att behandlas vidare av kommunstyrelsen och fullmäktige.

I fortsättningen kommer småhustomter att lottas ut (till dem som anmält intresse), samt till ett fast pris baserat på värdering. Tomten får sen inte säljas vidare inom två år.

Kontoret föreslår också att en intresseanmälan blir giltig vid lottning först när köparen fått lånelöfte.

Just nu finns över 600 familjer i tomtkön, i genomsnitt har fem tomter om året förmedlats via kön.