Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tomten blev byggbar när vattnet dikades bort

Kontakten med läsekretsen är ovärderlig och berikar vår kunskap om det gamla Södertälje. En vänlig läsare har hört av sig och påpekat att Gropens puss inte låg där vi nu finner Dalparken utan omkring 40 meter åt öster.

För äldre Södertäljebor kan vi beskriva läget som en plan fördjupning mellan Kringelvägen och Oxbacksgatan. Den plana ytan låg norr om Barnhemmet och söder om Turingegatan. I våra dagar ligger Frälsningsarmén byggnad där.

Tomten som kallades Gropens puss är rester av en större vattensamling som låg vid Dalgatan och sträckte sig bort mot Torekällgatan. Under åren dikades den ut och byggbar mark erövrades. De sista resterna var det som skulle bli Dalparken och Gropens puss.

Namnet Dalparken ger en fingervisning om dess läge. Dalen gick en gång mellan Torekällbergen i väster och Oxbackshöjden i öster.

Fram till slutet av 1700-talet var stadsområdet begränsat av det låglänta område där senare kanalen kom att byggas och Oxbackshöjden i väster.

Nygatan var då verkligen ny och nästan lite utanför det gamla stadsområdet. Åt norr slutade stadsområdet strax norr om kyrkan och i söder var Inre Maren en maritim gräns. Den sakta pågående landhöjningen gjorde sitt till.

Åter till Gropens puss där ungdomar spelade fotboll och annat under en stor del av året. Vintertid spelade de bandy och ishockey när det frusit till. Kvaliteten på isen var stundom skral men med lite god vilja gick det att åka skridskor där och spela.

Läs mer: Från kärr till park