Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tomma löften oavsett regeringskonstellation

För ett tag sedan skrev jag en insändare i LT om svikna löften bland politiker. Jag påpekade att folkvalda politiker allt som ofta inte håller sina löften. För att illustrera detta använda jag terrordåden mot assyrier/syrianer i Qamishli, Syrien och terrordåden i Europa 2015. Min slutsats var att politiker förlitar sig på att svikna löften skall vara ett minne blott när det är valdags.

I min insändare riktade jag kritiken främst mot politiker med assyrisk/syriansk bakgrund. Emellertid gäller kritiken politiker i allmänhet, men företrädare för regeringspartierna i synnerhet.

Politiker som sviker löften har med all tydlighet de två senaste åren inte gjort någon hemlighet av det.

Socialdemokraterna, som var i opposition 2006–2014, var tydliga och klara med behandlingen av exempelvis Seyfo, folkmordet på assyrier/syrianer 1915.

I opposition lyckades socialdemokraterna med hjälp av ett fåtal allianspolitiker 2010 få en

majoritet i riksdagen för ett erkännande av Seyfo som ett folkmord. Socialdemokraterna har även i ett kongressbeslut meddelat att frågan om Seyfo skall utgöra regeringspolitiken när de väl bildar regering.

I oktober 2016 har socialdemokraterna och miljöpartiet suttit i regering i två år utan att varken löften eller kongressbeslut i frågan om Seyfo efterföljts.

I fråga om erkännandet av Palestina lyckades den socialdemokratiska regeringen, trots protester från oppositionen, redan 27 dagar efter tillträdandet av regeringsmakten på ett resolut sätt meddela erkännandet den 30 oktober 2014. Beträffande frågan om Seyfo

har socialdemokraterna i motsats till lämnade löften slängt frågan i en malpåse med ett virrvarr av administrativa och byråkratiska trick, allt för att slippa infria löften och kongressbeslut. Det är därför, mot bakgrund av det nämnda, ytterst anmärkningsvärt att Assyriska riksförbundet (ARS) bereder vägen för tre ”ledande politiker” från tre opålitliga partier att hålla tal på Akitu, det assyriska nyåret 6766 (2016). I bästa fall kommer de ”ledande politikerna” att saluföra ytterligare osanningar och tomma löften. Inte ens

Sveriges statsminister Stefan Löfven har lyckats hålla sina löften och säga samma sak vid två tillfällen. Han intervjuades i AssyriaTV.org under Aktiu 6764 (2014) inför riksdagsvalet samma år.

I intervjun svarade Löfven, som då var i opposition, att han skulle arbeta för att föra in Seyfo i regeringspolitik och att regeringen har att förhålla sig till riksdagens beslut.

Socialdemokraternas kongressbeslut i frågan om Seyfo skulle alltså bli regeringspolitik.

Även andra politiker såsom dåvarande integrationsministern Erik Ullenhag (L) och Jonas Sjöstedt (V) var på plats och saluförde tomma löften inför riksdagsvalet 2014.

ARS måste upphöra med att premiera politiker som betraktar assyrier som boskapsröster. ARS måste visa mod, intellektuell skärpa och ett resolut ledarskap när politiska partier och intresseorganisationer uppvaktar ARS, i synnerhet då de visat sig vara olämpliga och opålitliga i ett samarbete.

I samband med Akitu 6765 (2015) visade ARS mod, intellektuella skärpa och ledarskap då ARS avstod från ”Ledande politikers” uddlösa tal med tomma löften.

Jag uppmanar därför ARS att visa samma mod, intellektuell skärpa, ledarskap och ansvar genom att avboka de uddlösa talen med tomma löften som de ”Ledande politikerna” kommer att saluföra under Akitu 6766 (2016). Det är inte bara en skymf mot martyrerna som mördades under Seyfo 1915, utan även en kränkning av oss som är barn till överlevande från Seyfo. Som folk måste vi enade förhindra liknande kränkningar av Seyfos

martyrer.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel