Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tömde bankfacket – då slog tjuvarna till

Samtidigt som bankerna avvecklar bankfacken ökar just nu bostadsinbrotten i Södertälje och i hela länet.– Tjuvarna bröt upp ytterdörren och stal värdesakerna, säger ett av offren

Annons

Bostadsinbrotten ökar i hela länet, Södertälje är inget undantag.

– Vi ser en ökning i stort sett i hela region Stockholm, säger Magnus Käck, chef för seriebrottgruppen i Södertälje.

Oftast slår tjuvarna till när folk är på jobbet. Vanligast är att de bryter upp en altandörr eller ett fönster. Men det finns även färska brottsfall i Södertälje där tjuvarna respektlöst har brutit sig in genom ytterdörren trots god insyn från grannskapet.

Inte nog med att ligorna nu är särskilt aktiva, inbrottsvågen sammanfaller dessutom med att flera banker ser över sin bankfacksverksamhet. Swedbank i Södertälje har exempelvis helt avvecklat, Nordea följer efter och SEB tar inte in nya kunder i avvaktan på sin översyn.

– Vi har fått in fall där brottsoffer tömt backfacket och sen bestulits på värdesakerna hemma, säger Magnus Käck.

Ett av offren, som LT kommer i kontakt med, drabbades av inbrott när han var på jobbet. Tjuvarna bröt sig in och stal smycken som familjen tidigare kunnat förvara i bankfack men nu tvingats ta hem.

– Självklart känner de till att bankerna slutar med bankfacken, säger han.

Försäkringsbolaget tycker att han skulle skaffa kassaskåp, men han befarar att det kan leda till ännu värre konsekvenser. Han hänvisar till ett fall i Stockholm i början av mars där tjuvarna band fast en man i 70-årsåldern innan de begav sig av med familjens kassaskåp.

– Då kommer tjuvarna när du är hemma i stället. Den risken vill jag inte utsätta familjen för, säger han.