Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tomas Karlsson: Visst kommer Sjöstedt släppa fram Löfven

Veckoändans regeringsekvation Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet har en obekant: Vänsterpartiet. Kommer Vänsterpartiet att rösta ja till en socialdemokratisk statsminister stödd på borgerliga partier och med en tydlig liberal reformagenda?

Anmäl text- och faktafel

Måndagen kunde ge ett definitivt svar. Så blev det dock inte.

Jonas Sjöstedt (V) passade på att på pressträffen sätta ord på det alla förstått: Han är väldigt missbelåten med innehållet och av skrivningar i överenskommelsen mellan S, C, L och MP (inte minst raden om att hans parti inte ska få inflytande över den politiska inriktningen). Sjöstedt upprepade att han är förfärad och besviken om vart annat. Och han kräver att Stefan Löfven pratar med Vänsterpartiet, samt att de reformer som förra regeringen slutit med Vänsterpartiet hedras.

Det är förståeligt. Det gäller att med kraft markera sitt ogillande när Sjöstedt för stunden fått huvudrollen – inför en mandatperiod som statist.

Sjöstedts ilska till trots finns därmed en enda slutsats att dra – Vänsterpartiet kommer, vad det lider, att trycka gult

För hur mycket och hårt han än dundrade så fanns det en tydlig röd tråd mellan alla krevader: Vänsterpartiet vill se Stefan Löfven som statsminister – och han förstår att det krävs ett samarbete i mitten om Sverige ska få en regering. Sjöstedt kan också sin Löfven. Det framstod som klart att han räknar med att få gehör för sin ståndpunkt.

Sjöstedts ilska till trots finns därmed en enda slutsats att dra – Vänsterpartiet kommer, vad det lider, att trycka gult och låta Stefan Löfven bli Sveriges statsminister.

Jonas Sjöstedt kommer inte driva Sverige mot en Ulf Kristersson-ledd regering med aktivt SD-stöd eller till nyval. Vilket i realiteten är de alternativ som finns utifall Vänsterpartiet skulle rösta nej.

Släpper Vänsterpartiet fram Löfven får Sverige till slut en regering, över fyra månader efter valet. Det blir en regering som kommer att driva en politik som på viktiga punkter är tydligt liberal.

Och måhända svarade Moderaternas Ulf Kristersson (M) i början av sin pressträff, trots att han gör sitt yttersta för att döma ut Centerpartiet och Liberalerna, för den tydligaste analysen: ”Socialdemokraterna tvingas genomföra den politik de gick till val på för att stoppa”.

Allianspolitik, med andra ord.

Tacka småländska insikter och instinkter för det.

När Annie Lööf och Centerpartiet först satte sig i samtal med Stefan Löfven i december var Socialdemokraterna inte särskilt sugna på att möta Centerpartiets sakpolitiska krav. Lööf talade om skambud, lämnade förhandlingsrummet och riksdagen röstade nej till Stefan Löfven.

En del dömde ut utsikterna att S och C skulle komma överens. Så var det icke. Förhandlingar kan återupptas – och Lööf förstod vad som driver motparten.

Lööf tog Mobergs tes med sig in i regeringsförhandlingarna med Stefan Löfven, för att pröva om den alltjämt är lika aktuell. Prövningen är nu klar.

Det är knappt 14 mil mellan Moshultamåla, där författaren och socialdemokraten Vilhelm Moberg föddes, och Maramö, där Centerpartiets Annie Lööf växte upp.

Moberg konstaterade 1953 (i romanen Det gamla riket) att Socialdemokraterna har två bärande idéer: Att ta makten och att behålla den.

Lööf tog Mobergs tes med sig in i regeringsförhandlingarna med Stefan Löfven, för att pröva om den alltjämt är lika aktuell. Prövningen är nu klar.

Socialdemokraterna kan acceptera mycket liberal politik – huvudsaken för S är att de får behålla makten.

Den lista med 73 sakpolitiska överenskommelser plus uppgörelsen kring budgetsamarbete är ett tydligt bevis.