Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tomas Karlsson: Vem behöver Dansk folkeparti – Socialdemokraterna driver deras politik

På onsdagen när danskarna, för andra gången på mindre än två veckor, går till valurnorna talar allt för att främlingsfientliga Dansk folkeparti kommer att tappa mark.

Anmäl text- och faktafel

Redan i Europaparlamentsvalet blev fallet kraftigt. Partiet fick 10,8 procent av rösterna – nästan 16 procentenheter sämre än vid förra valet – och lyckades bara behålla ett av sina mandat i parlamentet. Ett nytt ras väntar nu nationellt, uppemot hälften av partiets mandat ser ut att gå förlorade.

Det beror dels på att Dansk folkeparti, som burit den invandringskritiska fanan i decennier (och varit en stor inspiration för Sverigedemokraterna på andra sidan sundet) nu blivit utmanade från nya, ännu mer främlingsfientliga partier. Dels beror det på att de andra stora danska partierna köpt Dansk folkepartis åsikter. Inte minst gäller det Socialdemokraterna – som är favoriter till att ta över regeringsmakten efter folketingsvalet, i så fall med partiledaren Mette Frederiksen som ny statsminister.

Att slå mot invandringen brukar vara en valvinnare i Danmark.

De danska Socialdemokraterna har under mandatperioden ställt sig bakom regeringens förslag om ett paradigmskifte i invandringspolitiken – integration är inte längre prioriterat, flyktingar ska skickas ut när det inte längre finns skyddsskäl. S har också själva skärpt tonläget mot flyktingar. Partiet vill, som ett exempel, att flyktingar som spontant kommer till Danmark ska sättas i läger i exempelvis Nordafrika, enligt partiets förslag – läger som drivs av den danska staten. Bara för att nämna något.

Och det är klart. Att slå mot invandringen brukar vara en valvinnare i Danmark. Ser du till de senaste folketingsvalen har en restriktivare migrationspolitik ofta lagt grunden till borgerliga valsegrar – Venstre och Dansk folkeparti har plockat väljare från Socialdemokraterna.

Det paradoxala är att denna gång, när Socialdemokraterna nu låter och beter sig som Dansk folkeparti står inte konflikten kring invandringen. Valrörelsen har, precis som vid Europaparlamentsvalet, kretsat mest kring miljö och klimat, men även om välfärden. Det gynnar S.