Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tomas Karlsson: Välkommen klimatnyans i tider av flygskam

Annons

Att skuld- och skambelägga människor har i alla tider varit ett effektivt sätt att forma samhällen – men framför allt individer. Att tänka fritt är illa, att tänka annorlunda etter värre.

Anmäl text- och faktafel

Ju mer liberalt och sekulariserat samhället har blivit, desto mindre har utrymmet blivit för makteliter att orkestrera vad som är rätt och riktigt. I dess ställe har folket självt tagit hand om detta. På något sätt gillar vi syndabockar.

Det är så den extremt viktiga och mångfacetterade klimatdebatten kokat ned till ett ”låt oss peka finger åt flygresenärer, de ska skämmas”.

Att tänka grönt är nämligen inte svart eller vitt.

I all sin enkelhet gör därför Aktuell hållbarhet en välgärning när de samtalar med tre av de absolut tyngsta namnen på miljö- och klimatområdet – Johan Rockström, Johanna Sandahl och Svante Axelsson – om deras flygande. Det ger nödvändiga nyanser.

Rockström, Sandahl och Axelsson reflekterar samtliga kring hur viktigt det är att tänka noga över samtliga de utsläpp man orsakar och inte minst när det gäller resandet och att när det är möjligt ta möten via videolänk. De pekar också på att människors insatser är viktiga, men som Svante Axelsson säger: ”Oron måste kanaliseras till politiska lösningar. Det är inte bara upp till privatpersoner att lösa problemen”.

Att flygets utsläpp måste ned är givet. Att vi kommer att behöva flyga är också givet. Därför är exempelvis behovet av ett skifte bort från fossilt bränsle stort.

Och Johan Rockström skickar en passning till den del av miljörörelsen som tror sig ha sett ljuset och nu ägnar tid och kraft åt att skambelägga flygresenärer: ”Vi kommer inte att göra Sverige till ett koldioxidfritt samhälle genom att sluta flyga. Anledningen är att så länge som ”hållbarhet” uppfattas som likställt med ”uppoffring” (det enda sättet att vara ”bra” är att sluta göra saker som att flyga) är vi dömda att misslyckas”.

Det är ett misslyckande vi inte har råd med.

Att tänka grönt är nämligen inte svart eller vitt.