Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tomas Karlsson: Väljarna uppskattar partier som tar och bär ansvar

Annons

Maj månad har inletts med partiledardebatter i både tv och riksdag och ett allt mer uppskruvat tempo i Europaparlamentsvalrörelsen.

Anmäl text- och faktafel

Och för säkerhets skull duggar opinionsmätningarna tätt – såväl de som tar pulsen på vilka partier vi tänker rösta på till Europaparlamentet som de sedvanliga undersökningarna om sympatier i rikspolitiken.

Ser man till Europa och jämför med valet 2014, så kommer Miljöpartiet, Feministiskt initiativ och Liberalerna göra sämre ifrån sig nu i år och förlora ledamöter. Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna, Centerpartiet och Vänsterpartiet ser ut att göra bättre val och öka sina mandat.

I riksdagsmätningarna har tre partier – Socialdemokraterna, Moderaterna och Liberalerna – tydligt minskat sitt stöd jämfört med valet i september samtidigt som Kristdemokraterna rusat uppåt. Övriga partier ligger ungefär kring sina valresultat.

Mitt i detta kontinentala och nationella fokus kan det vara av intresse att också blicka lokalt på det som ligger allra närmast väljarna – de kommunala frågorna.

Denna mandatperiod återfinns Centerpartiet i över 200 kommunstyren, knappt 70 procent – och i nästan var femte kommun är en centerpartist kommunstyrelseordförande. Näst största kommunala parti är Moderaterna.

Centerpartiet och Moderaterna är tillsammans med Socialdemokraterna av tradition starkast i svensk kommunpolitik. De tre är vana att ta och bära det vardagspolitiska ansvaret runt om i landet.

När opinionsinstitutet Skop nyligen undersökte vilket politiskt parti svenskarna tycker bäst om i kommunpolitiken så här åtta månader efter valet och jämförde dels med valresultat dels med riksdagsopinion finns en intressant trend – den ansvarstagande trion Socialdemokraterna, Moderaterna och Centerpartiet inkasserar alla ett ökat stöd. Väljarnas förtroende för S, M och C är så här långt in i mandatperioden orubbat och tenderar att växa i kommunpolitiken.

Att bära ansvar lokalt har alltså betalat sig i opinionen. Väljarna uppskattar det.

Socialdemokraterna skulle enligt Skop nå 29,5 procent (plus 1,9 procentenheter jämfört med valet) om det vore kommunval i dag. S, som i höstas gjorde ett sämre kommunalt val än riksdagsval, är därmed åter starkare lokalt än på riksplanet.

Moderaterna får i Skop 21,4 procent kommunalt (plus 1,3 jämfört med valresultatet) och Centerpartiet 10,7 (plus 1,0).

Att bära ansvar lokalt har alltså betalat sig i opinionen. Väljarna uppskattar det.

Och värt att notera från Skopmätningen är att de två ytterkantspartierna Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna backar i denna mätning. Dels jämfört med det kommunala valresultatet i höstas, dels om man jämför stödet kommunalt med vad de två partierna har i rikspolitiken.

Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna har för vana att stå vid sidan om och styra från läktaren.

Det är inte vad väljarna vill se lokalt.