Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tomas Karlsson: Väljarna uppskattar partier som tar och bär ansvar

Annons

Maj månad har inletts med partiledardebatter i både tv och riksdag och ett allt mer uppskruvat tempo i Europaparlamentsvalrörelsen.

Anmäl text- och faktafel

Och för säkerhets skull duggar opinionsmätningarna tätt – såväl de som tar pulsen på vilka partier vi tänker rösta på till Europaparlamentet som de sedvanliga undersökningarna om sympatier i rikspolitiken.

Ser man till Europa och jämför med valet 2014, så kommer Miljöpartiet, Feministiskt initiativ och Liberalerna göra sämre ifrån sig nu i år och förlora ledamöter. Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna, Centerpartiet och Vänsterpartiet ser ut att göra bättre val och öka sina mandat.

I riksdagsmätningarna har tre partier – Socialdemokraterna, Moderaterna och Liberalerna – tydligt minskat sitt stöd jämfört med valet i september samtidigt som Kristdemokraterna rusat uppåt. Övriga partier ligger ungefär kring sina valresultat.

Mitt i detta kontinentala och nationella fokus kan det vara av intresse att också blicka lokalt på det som ligger allra närmast väljarna – de kommunala frågorna.

Denna mandatperiod återfinns Centerpartiet i över 200 kommunstyren, knappt 70 procent – och i nästan var femte kommun är en centerpartist kommunstyrelseordförande. Näst största kommunala parti är Moderaterna.

Centerpartiet och Moderaterna är tillsammans med Socialdemokraterna av tradition starkast i svensk kommunpolitik. De tre är vana att ta och bära det vardagspolitiska ansvaret runt om i landet.

När opinionsinstitutet Skop nyligen undersökte vilket politiskt parti svenskarna tycker bäst om i kommunpolitiken så här åtta månader efter valet och jämförde dels med valresultat dels med riksdagsopinion finns en intressant trend – den ansvarstagande trion Socialdemokraterna, Moderaterna och Centerpartiet inkasserar alla ett ökat stöd. Väljarnas förtroende för S, M och C är så här långt in i mandatperioden orubbat och tenderar att växa i kommunpolitiken.

Att bära ansvar lokalt har alltså betalat sig i opinionen. Väljarna uppskattar det.

Socialdemokraterna skulle enligt Skop nå 29,5 procent (plus 1,9 procentenheter jämfört med valet) om det vore kommunval i dag. S, som i höstas gjorde ett sämre kommunalt val än riksdagsval, är därmed åter starkare lokalt än på riksplanet.

Moderaterna får i Skop 21,4 procent kommunalt (plus 1,3 jämfört med valresultatet) och Centerpartiet 10,7 (plus 1,0).

Att bära ansvar lokalt har alltså betalat sig i opinionen. Väljarna uppskattar det.

Och värt att notera från Skopmätningen är att de två ytterkantspartierna Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna backar i denna mätning. Dels jämfört med det kommunala valresultatet i höstas, dels om man jämför stödet kommunalt med vad de två partierna har i rikspolitiken.

Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna har för vana att stå vid sidan om och styra från läktaren.

Det är inte vad väljarna vill se lokalt.

Annons