Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tomas Karlsson: Upp till bevis för Löfvens regering – ta Seyfofrågan till FN

Artikel 27 av 35
Erkännandet av Seyfo
Visa alla artiklar

Annons

Nu vid halvårsskiftet skiftar FN:s säkerhetsråd ordförandeland – och det blir Sverige som ska ta över vid rodret.

Det är ingen hemlighet att Stefan Löfvens regering anser att det var en stor utrikespolitisk framgång att över huvud taget få en plats i säkerhetsrådet. Och när Sverige nu tar över som ordförande finns hopp om att platsen dessutom ska fyllas med innehåll. Att man kan göra skillnad.

Detta hopp finns inte minst hos alla de armenier, assyrier/syrianer och kaldéer som känner sig grundlurade av Stefan Löfven och Socialdemokraterna efter kovändningen i frågan om att erkänna Seyfo, händelserna i Osmanska riket med start 1915, som ett folkmord.

Efter det att riksdagen i mars 2010 beslutade om att folkmordet ska erkännas vägrade dåvarande Alliansregeringen att följa beslutet. Socialdemokraterna däremot utlovade att med partiet vid makten skulle detta ske. Ett löfte som Stefan Löfven och hans regering nu under våren sagt att de inte tänker fullfölja.

Men nu råkar det vara så att paketet innehöll flera saker.

Den reservation från Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet som riksdagen röstade ja till (nummer 5, sidan 33) säger inte enbart att regeringen bör följa riksdagens beslut om ett svenskt erkännande. Riksdagen röstade också på samma gång ja till att ”Sverige bör agera med kraft inom EU och FN för att få till stånd ett internationellt erkännande av detta folkmord”.

Här finns ett ypperligt läge för Socialdemokraterna att faktiskt leva upp till något av det man en gång stått för.

Med andra ord ger riksdagsbeslutet regeringen i uppgift att driva Seyfofrågan globalt. Och som av en händelse blir tiden som ordförandeland ytterst intressant.

Här finns ett ypperligt läge för Socialdemokraterna att faktiskt leva upp till något av det man en gång stått för. Detta i ett läge när de kristna folkgrupper som utsattes för folkmordet för drygt hundra år sedan i dag är nästintill utraderade från sina ursprungsländer. Utnyttja det.

Sverige måste kunna stå upp för Seyfooffren och dess anhöriga.

Och göra det med kraft, såsom riksdagsbeslutet säger.

Annons