Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tomas Karlsson: Tystnaden talar för Ulf Kristersson

Förra tisdagen, när nye talmannen Andreas Norlén gav Moderaternas partiledare Ulf Kristersson (M) två veckor för att sondera möjligheterna för att bilda regering, fanns ytterligare en hållpunkt.

Anmäl text- och faktafel

Efter halva tiden skulle M-ledaren återkomma till talmannen med en avstämning kring hur det går. Dagen för denna lägesrapport är i dag.

Så, vad kommer Ulf Kristersson kunna delge Norlén? Och vilken information från mötet kan även komma allmänheten till del?

Det återstår att se. För om det är något som präglat den gångna veckan, sedan sonderingsuppdraget gavs, är det den påtagliga tystnad som sänkt sig kring försöken att forma en regering.

Vid sidan av att Ulf Kristersson fört samtal med ledarna för övriga tre allianspartier – Annie Lööf, Centerpartiet, Ebba Busch Thor, Kristdemokraterna och Jan Björklund, Liberalerna – har han även träffat Socialdemokraternas Stefan Löfven. Mycket mer än så vet vi inte. Hur samtalen går och vad som sagts är inte känt.

Tystnaden talar sitt tydliga språk – Kristersson kör vidare, han har fått tillräckliga besked för att inte ge upp, särskilt inte redan nu i halvtid.

För motsatsen, om de inblandade partiföreträdarna hade låtit munvädret gå, hade det varit ett tecken på att Ulf Kristerssons ansträngningar var dömda att misslyckas redan före det att Norléns deadline gått ut.

Kristerssons uttalade strävan har hela tiden varit att anstränga sig hela vägen till kaklet – och gentemot alliansväljarna är det en ren hygienfaktor att åtminstone försöka. Själva projektet, att bilda en alliansregering, kan vara dömt ändå – när det väl kommer till riksdagen för omröstning om S och SD röstar nej. Men det blir en senare fråga.

Utspelen från sidlinjen har hållit spekulationer igång under veckan, i väntan på att det händer något konkret inne på själva planen.

Talande är också att det i stället är de som inte är inblandade – främst Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson och Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt – som sökt upp första bästa mikrofon eller kamera och gång på gång försökt pressa på från sina respektive håll för sina ståndpunkter. Tomma tunnor skramlar mest.

Till det kan läggas att en rad föredettingar på den moderata kanten, som Carl Bildt och Lars Tobisson, också tagit chansen att ge sin syn på saken.

Utspelen från sidlinjen har hållit spekulationer igång under veckan, i väntan på att det händer något konkret inne på själva planen.

Att det har gått att hålla tyst är också en dagsnotering på hur Moderaterna fungerar som parti.

Det är givetvis extra betydelsefullt att den nuvarande moderata riksdagsgruppen kan hålla tand för tunga under regeringssonderingarna. Inte minst med tanke på de interna diskussioner som finns i leden om hur man ska förhålla sig till Sverigedemokraterna. Ulf Kristerssons nej till SD har inte, enligt medieuppgifter, fallit i god jord hos alla inom Moderaterna.

Men ett parti som gör anspråk på att vara regeringsbärare ska klara av att hantera olika synpunkter utan att läcka. Och M har hittills fixat detta väl.