Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tomas Karlsson: Ta den ofrivilliga ensamheten på stort allvar – ett engagerat samhälle är bästa botemedlet

Hur är det med dina geografikunskaper? Vet du vilken stad i sydvästra England som ligger två mil söder om Bath och sju mil öster om Taunton?

Du är inte ensam – staden heter Frome.

Där är man inte heller ensam.

När läkaren Helen Kingston på det lokala hälsocentret i Frome mötte sina äldre patienter insåg hon att påfallande många led av en och samma sak: ensamhet. Och att den direkt påverkar hur människor mår. I en intervju med BBC konstaterar hon att ”om du blir bortkopplad och känner dig ensam och isolerad är det väldigt svårt att ta hand om dig själv”.

Helen Kingston insåg också att det måste gå att råda bot på ensamheten. Därför tog hon initiativ till projektet Compassionate Frome (ungefär Godhjärtade Frome), där samhället ställt upp och erbjuder många möjligheter till gemenskap. Man arbetar systematiskt, förebyggande och holistiskt.

I korta drag fungerar det så att när en patient berättar att man känner sig ensam kopplas en hälsosamordnare omedelbart in som utifrån individens behov och önskemål hittar ett sammanhang som passar. I Frome finns också flera hundra frivilliga, i varierande åldrar, som på samma sätt hjälper till för att koppla ihop individer med varandra och med aktiviteter som kan passa. Eller som har tid för samtal – och för människan.

Det är genialt i all sin enkelhet.

Samhället bubblar nu av mängder av allehanda grupper och aktiviteter – den som vill sjunga i kör, dansa line dance, eller träffas över en fika eller lunch kan göra det och en liten verkstad (dit främst män söker sig för att bygga och laga saker) har skapats.

Det är nu fem år sedan Helen Kingston sådde fröet – och som det har burit frukt. Hälsotalen har förbättrats dramatiskt, de akuta sjukvårdsbesöken har minskat med nästan en femtedel och dessutom har hälso- och sjukvården sparat pengar. En satsad krona i Compassionate Frome har gett sex kronor tillbaka i form av lägre sjukvårdskostnader.

När kolumnisten George Monbiot i The Guardian beskrev projektet och vad som just nu händer i Frome kallade han det ”ett av de mest dramatiska medicinska genombrotten under de senaste decennierna”. 

Och nog är det dramatiskt, och rätt fantastiskt, vilka resultat man kan få av att ordinera samhällelig gemenskap till den som känner sig isolerad och ensam.

Frome är värt ett studiebesök – denna ordination bör givetvis vara lika gångbar här hos oss.

20 procent av hemtjänstbrukarna i både Södertälje och Nykvarn säger sig besväras av ensamhet. Och inte vid några enstaka tillfällen, utan ofta.

En titt i Kolada, den databas som Sveriges kommuner och landsting har, visar att 20 procent av hemtjänstbrukarna i både Södertälje och Nykvarn säger sig besväras av ensamhet. Och inte vid några enstaka tillfällen, utan ofta.

Den ofrivilliga ensamheten finns naturligtvis brett i samhället och inte bara hos dem som har hemtjänst. Barn känner sig ensamma, det gör även tonåringar, 30-åringar och 50-åringar. Men främst är det äldre som drabbas, när livskamrater och andra vänner går bort och barnen (om man har några) inte hör av sig så ofta som man skulle önska. Dagens Nyheter skrev 2015 om att nästan var tionde begravning i Stockholms län äger rum utan någon ceremoni och utan en enda närvarande vän eller anhörig.

Kristdemokraterna är det svenska parti som tydligast adresserat den här frågan – och som i veckan presenterade flera genomtänkta och genomförbara idéer kring detta. Bland annat lyfter partiet vilken viktig roll civilsamhället har – just det som fungerat så utomordentligt väl i engelska Frome.

Det är dags att fler än KD på allvar engagerar sig för att bryta människors isolering och ensamhet. Ett problem som med tanke på den demografiska utvecklingen lär öka i takt med att vi lever allt längre och att de äldre blir allt fler.

På måndag kväll i Hovsjö är det äldreomsorgsdebatt inför valet. Det vore på sin plats om partiföreträdarna – vid sidan om utspel om vem som ska utföra omsorgen, löften om att bygga mellanboenden och om att förbättra maten till de äldre – också adresserar detta.