Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tomas Karlsson: Systemet är rena guldgruvan för fuskare som Tommy Blomqvist

Tommy Blomqvists göranden och låtanden har varit utöver det vanliga. Hans politiska karriär har sedan han gjorde entré 2011 kantats av skandaler – Blomqvist har gett fusk och girighet ett ansikte.

Och tidigare i år när Sverigedemokraterna slutligen klippte banden till honom och han kort därefter greps av polis misstänkt för att ha odlat cannabis i sitt hem avsade han sig sina kommunpolitiska uppdrag.

Ursprungstanken att sitta kvar som politisk vilde var inte lika lockande när han riskerade att få sitta inne.

Därmed kunde man tro att det sista kapitlet om politikern Tommy Blomqvist var skrivet. Men icke.

Brottsutredningen mot den cannabisodlande före detta sverigedemokraten pågår alltjämt. Pågår gör däremot inte det politiska livet i Stockholms läns landstings fullmäktigeförsamling – mandatperiodens sista sammanträde med nuvarande besättning klarades av för halvannan vecka sedan, och när fullmäktige samlas nästa gång den 23 oktober är det med nya ledamöter.

Det är lång tid dit – och det har inte Tommy Blomqvist något emot.

Efter valet 2014 blev Tommy Blomqvist ersättare för Sverigedemokraterna i landstingsfullmäktige.

Arvodesreglerna är sådana i landstinget att samtliga politiker, både de ordinarie ledamöterna och ersättarna, har ett fast årsarvode som delas upp och betalas ut månadsvis. Det skiljer sig exempelvis från Södertälje kommuns nämnder och styrelser där det finns krav på ledamotens eller ersättarens närvaro på mötena för att hen ska få betalt.

Vid sidan av detta fasta arvode från landstinget tillkommer även ersättning för de sammanträden som man tjänstgör på.

LT har begärt utdrag på samtliga utbetalningar från Stockholms läns landsting till Tommy Blomqvist denna mandatperiod. Dessa utdrag visar att Blomqvist aldrig har behövt tjänstgöra i fullmäktige för Sverigedemokraterna, vilket även protokollen från landstingsfullmäktige visar.

Att politiska vildar kan fortsätta på ersättarplats är helt uppåt väggarna – särskilt i politiska församlingar som landstingets där man betalar ut arvoden utan några som helst motkrav.

För ersättarplatsen i fullmäktige har Blomqvist hittills under denna mandatperiod, från hösten 2014 till dags dato, ändå kvitterat ut närmare 48 000 kronor före skatt.

Den som försvarar att skattebetalarna ska vara så frikostiga även mot ersättarna kan hävda att också de behöver hålla sig à jour med vad som är på gång i händelse av att de måste rycka in som tjänstgörande ledamöter. Det är respektive parti som avgör när en ersättare ska tas in.

Men att Tommy Blomqvist uppbär ersättning går inte att försvara. Särskilt inte nu.

Sedan den 1 februari i år står inte Blomqvist längre som sverigedemokrat i landstingsrullorna – han är politisk vilde. Men han har inte frånsagt sig sin ersättarplats.

Blomqvist har därmed fortsatt att kvittera ut sitt fullmäktigearvode på 1 067 kronor brutto per månad under hela våren. Och han kommer även att få sina utbetalningar i juni, juli, augusti och september – då inga fullmäktigesammanträden hålls.

Man kan ha synpunkter på att en ordinarie ledamot som lämnat sitt parti kan behålla sitt mandat som politisk vilde. Men att politiska vildar kan fortsätta på ersättarplats är helt uppåt väggarna – särskilt i politiska församlingar som landstingets där man betalar ut ersättningar utan några som helst motkrav.

Representerar du inte ett politiskt parti kommer du aldrig någonsin kallas in för att tjänstgöra på ett sammanträde. Och ska naturligtvis inte ha betalt av skattebetalarna.

Den luckan bör täppas till. Stäng guldgruvan.