Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tomas Karlsson: Storleken har betydelse

Att transportnäringen på väg svarar för en stor andel av de klimatpåverkande utsläppen är ingen hemlighet. Och fordonstillverkare som Scania har ett stort hållbarhetsfokus – bilarna blir bränslesnålare, de kan köras med mer fossilfritt i tankarna eller på el.

Anmäl text- och faktafel

Men det finns en punkt där lagstiftningen har hinder för en ännu mer hållbar utveckling. I dagsläget är den högsta tillåtna fordonslängden 25,25 meter i Sverige – för att nå både positiva klimateffekter och minska kostnaderna för transporter vore det smart att köra med större fordon.

Därför är det glädjande att Trafikverket, på regeringens uppdrag, rekommenderar att tillåta långtradare på 34,5 meter på 4 500 kilometer av det svenska svensk vägnätet. Från Skåne i söder till Norrbotten i norr. Det rör sig då främst om stora vägar, dit både E4 och E20 räknas in.

I sin analys skriver Trafikverket att den dubbla vägsträckan, cirka 9 000 kilometer, i teorin skulle kunna vara möjlig för de längre långtradarna: ”fördelningen är 200 mil motorväg, 300 mil övrig mötesseparerad väg och 400 mil icke mötesseparerad väg”. Men att detta är omöjligt i praktiken eftersom det är många sträckor som inte hänger samman.

Därför stannar Trafikverkets rekommendationen vid 4 500 kilometer. Och att ett genomförande skulle kunna inledas inom ett år – men att hela det föreslagna vägnätet kan trafikeras av 34,5-metersfordonen till år 2025.

Enkel matematik säger att det behövs färre fordon för att transportera samma mängd gods.

9,25 meter extra kanske inte låter så mycket.

Men det gör skillnad.

Enkel matematik säger att det behövs färre fordon för att transportera samma mängd gods. Vilket minskar påverkan på miljön – inte minst vad gäller utsläppen av koldioxid och kväveoxider och övriga former av luftföroreningar.