Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tomas Karlsson: Staffan Norberg kan lämna med huvudet högt

 
Upprustningen av Fornhöjden
Visa alla artiklar

Fornhöjdenskandalen, där notan för kommunala Telge bostäders upprustning av en enda av sina gårdar i stadsdelen överskred ursprungsbudgeten med närmare en kvarts miljard kronor, har nu fått en politisk konsekvens: Vänsterpartiets Staffan Norberg lämnar sin plats i Telge AB.

Bakgrunden kan du. Redan 2013 fattade Telge bostäders styrelse investeringsbeslutet om en om- och tillbyggnad i Fornhöjden. Beräknad kostnad: 174 miljoner kronor. Två år senare beslutade både Telge bostäders styrelse och styrelsen för Telge AB om att höja investeringsnivån till 259 miljoner kronor. Och 2017 uppdagades att kostnaden skenat, nu låg prislappen på 416 miljoner kronor – nästan en kvarts miljard högre än ursprungsinvesteringen.

Norberg har reagerat kraftfullt. Och såsom ledamot i den koncernstyrelse under vilken dotterbolaget Telge bostäder i sin tur lyder, avgår han nu med hänvisning till aktiebolagslagen: ”om man inte delar styrelsens åsikt ska man därför ställa sin plats till förfogande”.

Det hedrar Staffan Norberg – han har varit väldigt kritisk mot den okontrollerade miljonrullningen i bostadsbolagets Fornhöjdenprojekt och även varit tydlig med att ansvarsfrågan är helt central.

I maj deklarerade han i en tidigare debattartikel sin hållning: ”Om kommunfullmäktige, trots alla belagda brister inte beslutar att entlediga styrelsen i Telge bostäder, inklusive revisionsbolaget, så säger aktiebolagslagen tydligt att jag som ledamot i koncernstyrelsen då ska lämna mitt uppdrag”. Norberg anser att Telgekoncernens styrelse i så fall ”inte fullgör sin uppsynsplikt över kommunens bolag”.

Kommunfullmäktige fattade aldrig ett sådant beslut. De fick inte ens möjligheten.

Socialdemokraternas överenskommelse med allianspartierna om att i stället begrava frågan i ännu en utredning gjorde att ärendet plockades bort från såväl kommunstyrelsen som kommunfullmäktige.

Med största sannolikhet slutar det med att inget politiskt ansvar utkrävs – de andra partiföreträdarna håller varandra om ryggen.

I sammanhanget framstår Staffan Norbergs sorti som helt apart. Detta eftersom allt pekar på att denna blir såväl den första som sista politiska konsekvensen av tidernas största "vi har inte koll på någonting"-affär i Södertälje. Med största sannolikhet slutar det med att inget politiskt ansvar utkrävs. Norberg avgår när de andra partiföreträdarna håller varandra om ryggen.

Visst. Telge bostäders styrelseledamöter har beviljats ansvarsfrihet vid de årliga bolagsstämmorna – där revisionsbyrån KPMG aldrig haft några invändningar under de år som miljonerna rullat som värst. Och samma KPMG fick sedan uppdraget att genomföra den senaste utredningen av Fornhöjdenprojektet.

Synpunkterna som framkom där har inte viftats bort, alls icke. Men kritiken har runnit av och utredningen har inte lett till någonting.

Och nu blir det en ny utredning. Den ska för säkerhets skull inte vara klar förrän långt efter valet, vilket borgar för att Telge bostäders ordförande Ingela Nylund Watz (S) och alla andra inblandade politiker och revisorer kan sitta lugnt i båten.

De skulle till och med hinna bli omvalda för ytterligare fyra år i bostadsbolaget (styrelseledamöterna väljs inte för ett år i taget, utan för en hel mandatperiod).

Det är anmärkningsvärt.