Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tomas Karlsson: Socialdemokratisk nedgång spetsar till inför helgens finska val

Segervissa. Det har länge varit den lämpligaste beskrivningen av känslan hos de finländska Socialdemokraterna, SDP, inför helgens riksdagsval. Under en längre tid har de räknat med att partiledaren Antti Rinne kommer att få bilda regering.

Anmäl text- och faktafel

Viktigt att komma ihåg är att det inte är så mycket på egna meriter som den forne fackföreningsledaren Antti Rinnes socialdemokrater fått ökat stöd under mandatperioden. Snarare är det ett missnöje med regeringen, under ledning av Centerns Juha Sipilä, som gjort att folk sökt sig till det största oppositionspartiet.

Och valspurten har blivit extra speciell eftersom landet sedan en månad står utan en regelrätt regering. Efter att ha misslyckats med att få igenom sin stora hälsovårdsreform avgick Sipiläs ministär (där förutom Centern även de finska Moderaterna, Samlingspartiet, och partiet Blå framtid, en utbrytning ur Sannfinländarna har ingått) i början av mars.

Det är mitt i detta som de senaste opinionsmätningarna har gett SDP skrämselhicka. Det har kommit grus i segertågets maskineri. Mätningarna visar att stödet för Socialdemokraterna är på väg nedåt – och med bara dagar kvar till valet är frågan hur stor nedgången blir.

Under hösten och vintern har stödet för SDP stadigt legat mellan 21 och 22 procent – partiet har med marginal varit störst i mätningarna. Men nu i den sista skälvande valveckan når Socialdemokraterna inte ens över 20 procent i mätningar från dels Aamulehti, dels Helsingin Sanomat.

Att döma av opinionstrenderna är det främst Sannfinländarna av de fem största partierna som har medvind just nu.

Partiet är förvisso fortfarande störst och ligger klart över valresultatet från 2015 på 16,5 procent, men kurvan pekar tydligt nedåt. Och gapet till tvåan Samlingspartiet är nu bara runt två procentenheter. Ytterligare några få procentenheter där bakom kämpar ytterligare tre partier – Sannfinländarna, Centern och de Gröna – om att bli tredje störst i valet.

Och att döma av opinionstrenderna är det främst Sannfinländarna av de fem största partierna som har medvind just nu.

Att det ser ut att bli jämnt ger helt klart extra spänning inför valspurten. Särskilt inför vad som ska hända sedan.

Från svensk horisont, med vår egen regeringsbildningsprocess i färskt minne, är det bara att konstatera att även Finland kan stå inför en del bök. Traditionen bjuder förvisso att finländarna inte är cementerade i blockpolitik såsom svenskarna – antalet bitar i pusslet är ungefär desamma, men kombinationerna är fler.

Just av den anledningen – hur kan Finland styras? – har finländska Alma media ställt frågan till partiernas riksdagskandidaterna vilka tre partier (förutom det egna) som man helst ser i en regering. Då hamnar Socialdemokraterna (36,7 procent), De gröna (30,9) och Samlingspartiet (25,6) på topp tre. Även Centern (23,9 procent), Vänsterförbundet (20,2) och Svenska folkpartiet (19,2) hamnar högt.

Däremot är suget efter att se Sannfinländarna i regering mycket lågt, vilket är bra. Färre än var sjunde kandidat tog med partiet bland sina tre val. Minns att Juha Sipilä valde att ge Sannfinländarna (innan partiet splittrades) plats i sin regering senast det begav sig.

Den erfarenheten har inte gett mersmak.