Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tomas Karlsson: Socialdemokraterna kryper till korset om LSS

Allting har en ände, sägs det. Ibland är det en ände med förskräckelse. Och då, om man inte byter spår i tid, riskerar konsekvenserna att bli extremt kännbara – för att inte säga katastrofala.

Anmäl text- och faktafel

Efter fyra år med socialdemokratiskt ledd regering såg de många svenskar i behov av personliga assistans hur rättighetslagstiftningen LSS var på väg att monteras ned. Och tryggheten med den.

Finansminister Magdalena Andersson (S) ville kapa kostnader och dåvarande barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér försvarade nedskärningsdoktrinen med att i svepande ordalag tala om fusk, fusk, fusk.

Där andra ser samhällets allra svagaste människor, räknade Stefan Löfvens ministrar kronor och ören. Det var förskräckliga tider.

2016 tillsatte regeringen sin LSS-utredning, under ledning av Gunilla Malmborg. Den rödgröna regeringens bärande direktiv var ett enda: kostnaderna för den personliga assistansen ska ned. Bland de mest påfrestande tankarna som sedan fördes fram var den om att svårt funktionshindrade barn inte längre ska omfattas av rätt till andningshjälp eller sondmatning den allra värsta.

Senare justerade regeringen direktiven. Besparingskravet togs bort och ersattes av en formulering om att statens kostnader för assistans inte får bli högre.

Alla vänner av LSS, så som vi känt lagstiftningen i över två decennier, väntade på gonggongen.

Och nu i år, i början på januari, hade Gunilla Malmborg utfört det hon var ålagd att göra. Hennes utredning var klar. Bland annat föreslog hon att barn och unga i behov av stöd förlorar den lagliga rätten till assistans – en helt ny stödform i kommunal regi skulle införas i stället. 

Alla vänner av LSS, så som vi känt lagstiftningen i över två decennier, väntade på gonggongen.

Men i samma veva hände något. Centerpartiet och Liberalerna lämnar förhandlingen med regeringspartierna där man har fått S att krypa till korset.

I fyrpartiöverenskommelsens punkt 64 står, i svart på vitt: ”Säkerställ att den personliga assistansen och assistansersättningen präglas av hög kvalitet och rättssäkerhet. Alla som har rätt till stöd ska få det. Rätt till assistans för egenvård, inklusive andning och sondmatning, ska återställas”.

Till det ska läggas att det i den budget från Moderaterna och Kristdemokraterna som riksdagen röstade ja till i december ingår 350 miljoner kronor just till detta ändamål.

Och på torsdagen blev denna del i överenskommelsen den allra första som S plus MP-regeringen gör reell politik av. Socialminister Lena Hallengren (S) lovar att andning och sondmatning åter ska räknas som så grundläggande behov att de kan ge rätt till personlig assistans.

Det är ett besked som alla kan känna sig tillfreds med.

Inte ens den mest renläriga socialdemokrat – som fostrats på Bommersvik, tågat på första maj och lärt sig citera Palme utantill – vill längre försvara nedmonteringen av LSS och den personliga assistansen.