Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tomas Karlsson: Socialdemokraterna har det fortsatt svårt med frälsningssoldat Sandberg

Året var 1965, första gången som Christina Sandberg tog plats på Storgatan för att hålla Frälsningsarméns gryta kokande. Och där blev hon kvar år ut och år in. Med sin värme och sitt leende.

Södertäljeborna uppskattade henne, deras kärlek till frälsningssoldat Sandberg var fullt mätbar. När LT vid millennieskiftet anordnade omröstning om Århundradets Södertäljebo fick hon närmare 60 procent av rösterna – och den då 80-åriga Sandberg var över 600 röster före tvåan Björn Borg och trean Hasse Tellemar.

Men till skillnad från de två männen har Christina Sandberg fått vänta på att få den officiella uppskattning från Södertälje kommun som hon såväl förtjänar.

Redan 2009, samma år som Sandberg gick bort, motionerade Centerpartiets Tage Gripenstam om att Århundradets Södertäljebo borde uppmärksammas. I det rödgröna Södertälje tog det över ett år för majoriteten att besvara motionen med ett: Ja, men tidigast 2014 när fem år hade gått efter Christina Sandbergs död.

Som en parentes var femårsregeln inte alls viktig när Björn Borg (som lyckligtvis ännu lever) fick sin promenad i Badparken eller Hasse Tellemar sin plats i Grusåsen.

Men för Sandberg var det som sagt annat. Och det blev värre. Den kommunala byråkratins rigida tolkning av femårsregeln följdes sedan av ett påfallande svalt intresse från den socialdemokratiska kommunledningen för att skaka fram pengar.

För prenumeranter och pluskunder [+]:  Här är konstnären som ska göra staty av Christina Sandberg: "Alla kommer ha synpunkter"

Den politiskt ansvariga, kultur- och fritidsnämndens socialdemokratiska ordförande Anna Bohman Enmalm, gav ointresset ett ansikte. Vid sidan av pengabristen har Bohman Enmalm också under åren som gått argumenterat för att man är tvungen att invänta eventuella ombyggnationer av Storgatan och stadskärnan i projektet City i samverkan.

Det har gjort att vi alltjämt väntar på ett minne över Sandberg.

För dig som är pluskund [+]: Sonen och dottern ser fram emot statyn av mamma Christina Sandberg: "Det är verkligen jätteroligt!"

Men snart så. Dagen före kvinnodagen får vi en försmak av hur denna kvinna ska hedras. I Konsthallen i Lunahuset ska konstnären Gunilla Wihlborg visa upp sina idéer kring det som ska bli en Christina Sandberg-staty i brons. Skisserna ska sedan gå att se under halvannan vecka nu i mars.

För pluskunder och prenumeranter [+]: Kårvännerna gläds åt att Christina Sandberg ska bli staty

Det är mycket, mycket glädjande att vi nu kommit så här långt – och att Sandberg får bli en del av den pågående jämställdhetsveckan.

Men vad gör då Södertäljes kultur- och fritidskontor när man bjuder in till onsdagens begivenhet? Jo, man blandar ihop korten och klarar inte av att skilja på parti och kommun.

Att i inbjudan skriva att "Evenemanget ingår i Socialdemokraternas jämställdhetsvecka" är mycket avslöjande. Givet hur segdragen processen kring Sandbergs staty varit och det ansvar som just socialdemokratin bär för denna hade "Socialdemokraternas långsamhetsvecka" passat bättre.