Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tomas Karlsson: Skev könsfördelning hos Hansjons socialdemokrater

I Södertälje har vi tvingats inse att vi kanske inte ska räkna med oppositionen. Ändå är det precis detta som kommunalrådet Elof Hansjons (S) nu gör. Han tycks gilla matematik – vilket är trevligt, så utbildningsnämndsordförande han är.

Hansjons är inte heller blygsam när det gäller att visa prov på sina mattefärdigheter. På självaste Internationella kvinnodagen lade han på facebook – under ingångsorden: Det handlar om maktfördelning – ut några av sina uträkningar för allmän beskådan.

Hansjons första kalkyl säger: "Den samlade oppositionen i Södertälje har totalt 6 kvinnor som ledamöter i kommunfullmäktige. 26 män." I kalkyl nummer två berättar han att "Tittar man på vilka som presenterats på valbar plats i oppositionspartierna inför nästa mandatperiod ser det lite bättre ut. 9 kvinnor. 22 män."

Bortser vi från att den nuvarande oppositionen ser ut att förlora ett mandat (från 32 till 31) så är det inte tu tal om annat än att könsfördelningen bland ledamöterna i fullmäktigeminoriteten – när man klumpar ihop Alliansens fyra partier, Sverigedemokraterna, Joakim Granberg och de partilösa vildarna – är skev.

Att fullmäktiges minsta partier Liberalerna, Kristdemokraterna, Centerpartiet och Realistpartiet för närvarande har 100 procent män bland sina ordinarie ledamöter stämmer till eftertanke.

Likaså att det inför kommande val enbart är Sverigedemokraterna av de sex oppositionspartierna som kommer ha en kvinna som förstanamn (Beata Milewczyk) på sina valsedlar – jämfört med den rödgröna trion där alla tre partier har kvinnor i topp.

Stirra dig inte blind på att partiet kommer ha varannan damernas i fullmäktigebänkarna. Titta i stället på hur Socialdemokraterna fördelar de verkliga maktpositionerna.

Men, Elof Hansjons, det var ju det här med maktfördelning.

Det enda mäktiga maktpartiet i Södertälje är Socialdemokraterna. Om vi ska prata makt att fördela är det sekundärt vad som försiggår i Liberalerna, Kristdemokraterna, Centerpartiet, Realistpartiet och andra partier.

Då måste vi prata om Elof Hansjons eget parti – som har årsmöte under helgen, då de kommer besluta om sina varvade listor till valet i höst.

Men stirra dig inte blind på att partiet kommer ha varannan damernas i fullmäktigebänkarna. Titta i stället på hur Socialdemokraterna fördelar de verkliga maktpositionerna.

Partiet har i dag ordförandeposten i kommunstyrelsen (Boel Godner) och i fullmäktige (Besim Aho) – en kvinna och en man, så jämnt det kan bli.

På nivån under däremot sitter sex socialdemokratiska män med ordförandeklubban i kommunala nämnder (Håkan Buller, Elof Hansjons, Tomas Kullberg, Johan Schönbeck, Björn Eriksson och Peter Friström), men bara två socialdemokratiska kvinnor (Rose-Marie Jacobsson och Anna Bohman Enmalm)

Och bland de S-märkta ordförandena i kommunkoncernen Telges olika bolag är fem män (Yilmaz Kerimo, David Strömberg, Erik Andersson, Claes Hellgren och Anders Lago), men bara två kvinnor (Boel Godner och Ingela Nylund Watz).

Hur var det nu igen han skrev, Elof Hansjons? Just det. Det handlar om maktfördelning.