Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tomas Karlsson: Självklart att vårdpersonal ska slippa skatta för bjudpizzor

Minns du hur det var för ett par månader sedan när coronaviruset slog till? I en handvändning rasade omsättningen för kaféer och restauranger när gästerna helt enkelt slutade komma. Samtidigt ställdes läkare, sjuksköterskor och undersköterskor inför en aldrig skådad utmaning.

Då uppstod en helt ny rörelse i Sverige, så ock i Södertälje, där lokala restauranger och konditorier lagade mat och bakade tårtor som sedan skänktes till den personal på äldreboenden och sjukhus som slet för att rädda liv under pandemin.

LT var bland annat med när pizzakartonger från en lokal pizzeria lastades på vagnar utanför akutmottagningen i Södertälje som sedan rullades in i sjukhuset.

De vårdanställda och folk i allmänhet tyckte att det var en vacker och uppskattad gest.

Skatteverket tycker det inte. Regelvidrigt är vad verket anser, vilket bland andra Göteborgs-Posten uppmärksammat.

Grundregeln är att samtliga ersättningar och förmåner som du får i ditt jobb är skattepliktiga. Detta oavsett om du får dem från din arbetsgivare eller från någon annan. Enklare tilltugg som frukt, fikabröd, smörgåsar och smågodis är dock skattefria.

Och regler är till för att följas, tycker Skatteverket.

Skatteverket har därför markerat att sjukhusanställda som ätit av gåvorna kan komma att bli beskattade för denna förmån. I de fall där det är sjukhuset självt som ordnat med gratisluncher måste arbetsgivaren rapportera in förmånen till Skatteverket. Och om bjudmaten kommit från annat håll är restaurangen eller kaféet skyldigt att redovisa detta.

Schablonvärdet för en lunch ligger på 98 kronor, vilket innebär att skatten hamnar på nästan 30 kronor för varje måltid vårdpersonalen fått.

Nog är det så att du denna gång – och i denna tid – får bita ihop rejält för att inte skrika dig hes.

Blott Sverige svenska skatteregler har, visst. Men nog är det så att du denna gång – och i denna tid – får bita ihop rejält för att inte skrika dig hes. Denna, hur ska vi uttrycka saken, väl kamerala inställning har naturligtvis väckt reaktioner.

S–MP-regeringen har därför ihop med samarbetspartierna Centerpartiet och Liberalerna föreslagit att anställda inte ska förmånsbeskattas för sådant som fri parkering i anslutning till arbetsplatsen under resten av året. I detta föreslås också en tidsbegränsad skattefrihet för arbetsgivares gåvor till anställda upp till tusen kronor.

Men just luncherna eller tårtbitarna har av någon anledning inte kommit med i regeringens paket av budgetförändringar.

Det är märkligt. Och det är synd.

När denna ändringsbudget behandlas av riksdagens finansutskott på tisdagen driver främst Moderaterna på för skattebefrielse för luncherna. Och har övriga partier med sig.

I morgon ska riksdagen debattera frågan i kammaren och sedan fatta det formella beslutet. Ett skäl som angetts till att regeringen inte velat ha med luncherna är att det är skattetekniskt svårt att skilja ut yrkesgrupper från varandra – eller så ska samtliga anställda oavsett vad man jobbar med och vilken arbetsgivare man har slippa förmånsbeskattningen. När det gäller undantaget för fri parkering är så fallet, den kommer gälla för alla yrken.

Riksdagen gör rätt som röstar för en ändring av ändringsbudgeten – alltså att regeringen måste tänka om. Det är rimligt att även gratisluncherna omfattas av skattebefrielse. Sjukvårdspersonalen ska slippa förmånsbeskattning när de blivit bjudna på en Vesuvio, Capricciosa eller Hawaii.