Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tomas Karlsson: SD är ett parti för män – som ständigt tar parti för män

Att skuldbeläggande ofta möter den kvinna som berättar om övergrepp är inte ovanligt. Hur hon har klätt sig, sminkat sig, vad hon har druckit, var hon har varit och med vem – allt kokar ner till att kvinnan får skylla sig själv. Inte sällan möts hon också av misstro – till och med för att ljuga. Detsamma kan drabba den som vittnar om ett sådant övergrepp.

Männen däremot försöker komma undan med att de varit fulla eller inget menat, och får uppbackning av polarna.

Anmäl text- och faktafel

En viss förbättring har skett. Inte minst inom rättsväsendet. Och efter de breda upprop vi sett i bransch efter bransch i samband med #metoo har unkna strukturer synliggjorts. Kvinnor blir lyssnade på. Arbetsgivare markerar numera mot sådant som tidigare slentrianmässigt viftades bort.

Ja, om du inte jobbar för Sverigedemokraterna förstås.

Efter att riksdagsledamoten Hanna Wigh – i september 2017 i TV4-programmet Kalla fakta, tre veckor före att #metoo briserade – vågade berätta om sexuella övergrepp som en partikollega utsatt henne för i SD:s riksdagskorridorer blev hon utsatt för hat och hot. På nätets SD-vänliga forum förminskades Hanna Wighs upplevelse. Hennes trovärdighet ifrågasattes, skulden lades på brottsoffret.

Förundersökningen mot SD-riksdagsmannen som var misstänkt för våldtäkt och två fall av sexuellt ofredande lades senare ner i brist på bevis. Något som inte är ovanligt i denna typ av fall. ”Ord står mot ord och det saknas objektiv utomstående bevisning som kan klargöra vad som hänt”, skrev chefsåklagare Maria Sterup i beslutet.

Den våldtäktsanklagade riksdagsmannen sade till TT att han känt ett massivt stöd från partikamraterna och att han gillade hur partiet hanterat händelsen. Partiets dåvarande presschef Henrik Vinge (SD) uttryckte sig så här till Aftonbladet: ”Resultatet var väntat mot bakgrund av det underlag som den frikände mannen har presenterat” och konstaterade även att saken varit ”känslomässigt mycket påfrestande för den frikände”.

Hanna Wigh däremot kommenterade beslutet till TT: ”Det jag är rädd för är att Sverigedemokraterna skulle lyckas statuera ett exempel med mig. Att de tystar mig och visar vad som händer med kvinnor som står upp.”

Ett och ett halvt år har gått. SD statuerar ett nytt exempel mot en kvinna som står upp.

Nu skriver vi maj 2019. Ett och ett halvt år har gått. SD statuerar ett nytt exempel mot en kvinna som står upp.

Denna gång har partiets toppkandidat i Europaparlamentsvalet, Peter Lundgren (SD), inför åsyna vittnen på ett hotell stoppat in händerna under tröjan på en kvinnlig partikamrat och tagit henne på brösten. I ett bandat samtal gjord bara dagar efter händelsen och som Expressen tagit del av beskriver kvinnan sin reaktion: ”Jag fick panik”.

Där fanns inget som helst samtycke.

Samtalet spelade kvinnans samtalspartner – Peter Lundgrens SD-kollega i Europarlamentet, Kristina Winberg (SD) – in i fullt samförstånd med den utsatta kvinnan. Winberg såg själv händelsen på hotellet.

Partiets pressavdelning (där sju personer arbetar, alla män) grabbflabbar bort det inträffade i ett mejl till Expressen med att det var ”en kväll med trevligt umgänge där ett missförstånd uppstod mellan två personer”.

Detta gör pressavdelningen samtidigt som man tar heder och ära av visselblåsaren Kristina Winberg. I ett pressmeddelande anklagas hon för att ha agerat ”klandervärt och omdömeslöst” och ”inte känt någon som helst lojalitet mot partiet”. Winberg stryks som kandidat på Europaparlamentsvalslistan och sparkas ut ur partiet. Man påstår också att uteslutandet inte har någonting att göra med att hon bevittnat övergreppet.

Partiledaren Jimmie Åkessons förtroende är orubbat – inget är som grabbars ryggdunkar

Peter Lundgren som erkänner händelsen däremot får full uppbackning och partiledaren Jimmie Åkessons förtroende är orubbat – inget är som grabbars ryggdunkar.

Sverigedemokraterna visar åter sin sanna sida. SD är ett parti för män.

En överväldigande majoritet av SD-väljarna är män, en majoritet av partiets företrädare är män, i partistyrelsen är nästan 75 procent män.

Och om det finns något förutom den negativa synen på invandrare som förenar SD-sympatisörer så är det föraktet mot feminism och jämlika villkor mellan könen.

Det är rent ut sagt bedrövligt.