Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tomas Karlsson: Sätter byggboomen nästa spik i centrumhandeln?

Anmäl text- och faktafel

Den uttalade politiska viljan är att Södertälje centrum ska förtätas – och att vi ska ha en levande stadskärna. Som kontrast till det står att det blir allt luftigare i butiksytorna.

Den senaste butikskedjan, i en allt längre rad, att kasta in handduken är Stadium i hörnet Storgatan och Garvaregatan. I januari kommer butiken att stänga för gott.

Att butiker lämnar stadskärnan har vi lärt oss leva med. Flera lokaler står tomma i dagsläget. Och det är inte allt för länge sedan som Intersport, i samma detaljhandelsnisch som Stadium, stängde sin butik efter 36 år i Kringlanvaruhuset.

Men det mest intressanta med Stadiums besked är ett annat. För denna gång är inte argumenten de som vi brukar få höra: att kunderna sviker, att Södertäljeborna är för kapitalsvaga, att omsättningen sjunker eller att parkeringarna är för få och parkeringsavgifterna för höga. Inte heller skyller Stadium på vare sig näthandeln eller shoppinggallerior som Skärholmen eller Mall of Scandinavia.

Den direkta orsaken till butiksnedläggningen är inte att Stadiumbutiken går dåligt i dag, i stället är det tydligt att Stadiums beslut bottnar i förhandlingarna om hyran – som har påverkats av planerna att bygga en skyskrapa i kvarteret.

Angelica Larsson, informationsansvarig på Stadium, konstaterar att ”givetvis är orimliga hyresnivåer inte möjligt ens för oss att hantera framåt”.

Beskedet borde stämma till eftertanke. Vem bygger vi staden för?

Byggnationerna sker inte av välvilja, detta är inte gratis. Givetvis räknar fastighetsägarna med att få återbäring på investerat kapital – via hyran.

Vi har sett hur byggplanerna formligen strömmat fram från stadshusets samhällsbyggnadskontor på sistone. Det finns ingen hejd på förtätningsambitionerna och de storslagna byggplanerna i centrala Södertälje. Förutom den nämnda skyskrapan planerar fastighetsbolaget Stadsrum att bygga stort och högt på den nyligen inköpta McDonald's-tomten och kommunala Telge fastigheter är i färd med att ge Lunagallerian ett ordentligt och efterlängtat lyft.

Bara för att ta några exempel.

Byggnationerna sker inte av välvilja, detta är inte gratis. Givetvis räknar fastighetsägarna med att få återbäring på investerat kapital – via hyran.

Det är naturligt. Så ska en marknad fungera. Men marknadens villkor säger också att utbud och efterfrågan hör ihop.

Vi ser nu från bostadsmarknaden – särskilt när det gäller bostadsrätter – att antalet objekt som ligger ute till försäljning är mycket stort medan kunderna som är beredda att betala det säljaren begär blir allt färre.

Detta medför också att byggnadstakten för nyproduktion har saktat ner kraftigt. Och att planerade projekt skjuts på framtiden – eller till och med skrotas.

Den signal som Stadiums nedläggningsbesked ger är i linje med detta.

Hur påverkas centrum om fler resonerar som Stadium – om hyresnivåerna i nybyggnationerna leder till att hyresgästerna slår bakut för att de inte kan betala mer än vad den egna ekonomin klarar? Om byggboomen i själva verket driver på centrumdöden?

Ja, då tystnar betongblandarna och hammarslagen. Ingen byggherre bygger för byggandets egen skull.