Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tomas Karlsson: Sabuni i förarsätet – men frågan är om hon blir först i mål

Hur frihetliga Liberalerna än får anses vara så finns det åtminstone en tydlig ram för hur det går till när partiet ska välja ny partiledare nu på fredag: på landsmötet har 183 ombud rätt att rösta, ombuden kommer från runt om i landet och från partiets kvinno-, student- och ungdomsförbund.

Anmäl text- och faktafel

De respektive partidistrikten samt systerorganisationerna har ett fastställt antal ombud vardera – och med tanke på att de presenterat vilken av kandidaterna de förordar, har det sedan varit enkel matematik att addera antalet ombud från distrikt som stöttar Nyamko Sabuni (L), och göra detsamma med dem som vill ha Erik Ullenhag (L).

Då framgår det att Sabuni sitter i förarsätet. Hon har en klar majoritet av distrikten bakom sig och är valberedningens förslag. Samtidigt som Ullenhag har stöd från Stockholm och Uppsala.

Just dessa två distrikt är extra intressanta. I det liberala partiledarvalet har Stockholm totalt 40 ombud och Uppsala 6 – de utgör 25 procent av ombuden, vilka ska vara representativa för medlemmarna.

25 procent på bara två distrikt kan låta mycket. Men jämför det med var Liberalerna de facto har sina väljare så är representationen från Stockholm och Uppsala i underkant. I riksdagsvalet 2018 röstade 355 546 personer på Liberalerna, 119 584 fanns i Stockholm och Uppsala – vilket utgör hela 33 procent av L-väljarna. I Europaparlamentsvalet för en månad sedan var andelen ännu högre, hela 38 procent.

Underrepresentationen är tydlig.

Samtidigt. Innanför den strikta ramen är landsmötet de fria tankarnas hem – ombuden är i sin fulla rätt att rösta efter eget huvud. Det är alltså inte säkert att ombuden följer hur det egna distriktet beslutat. Det gör att striden ser ut att bli oviss hela vägen in till målsnöret.

En annan förhoppning är att Liberalerna med Nyamko Sabuni vid rodret ska bli mycket tuffare i sin syn på invandrare och flyktingar.

Förespråkarna till Nyamko Sabuni ser henne som en garant för en kursändring inom Liberalerna. Det gäller bland annat kring att stödja Stefan Löfven (S) och synen på den 73-punktsöverenskommelse som Liberalerna och Centerpartiet ingick med regeringen i januari. Trots att Sabuni själv, under partiledarkandidatskampanjen, sagt sig villig att fortsatt stå upp för överenskommelsen hoppas Sabuni-anhängarna på det motsatta. Att Liberalerna kliver ur.

En annan förhoppning är att Liberalerna med Nyamko Sabuni vid rodret ska bli mycket tuffare i sin syn på invandrare och flyktingar – det ska placera henne i samma liga som Jimmie Åkesson, Ulf Kristersson och Ebba Busch Thor. I så fall ska de fyra partierna kämpa om de väljare (främst män) som håller migrationsfrågan som den enskilt viktigaste.

Sabuni har också sagt att hon inte vill kalla sig feminist och att det är okej att samarbeta med Sverigedemokraterna. Sådant går alltid hem långt ute på högerkanten.

Mycket tyder dock på att Sabunis hejaklack är som allra starkast utanför Liberalerna – där betonas hennes ”högerkantsåsikter” extra mycket

Det är ytterst tveksamt om detta attraherar liberala väljare. Många av dem har redan nu gått till Centerpartiet – som anses ideologiskt tydligare. Strömmen av väljare som går till C kan fortsätta om L växlar spår.

Mycket tyder dock på att Sabunis hejaklack är som allra starkast utanför Liberalerna – där betonas hennes ”högerkantsåsikter” extra mycket – och att de externa påtryckningarna nu präglar partiledarstriden. En opinionsmätning från Inizio som Aftonbladet presenterade i förra veckan visar att skillnaden i stöd mellan huvudkandidaterna var 29 procentenheter till Sabunis fördel när frågan ställdes till sympatisörer till M, L, KD och C, mot 11 procentenheter i hela väljarkåren – och 8 procentenheter hos enbart L-väljarna.

Och det är trots allt där det är som jämnast, hos Liberalerna, som frågan avgörs. Ingen annanstans.