Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tomas Karlsson: Rött kamratskap som ger kalla kårar

Det är ingen hemlighet att Jonas Sjöstedt gärna ser att han och Vänsterpartiet ska ingå i regeringsunderlaget även efter nästa val – om Socialdemokraterna kan behålla statsministerposten. Enligt Sjöstedt vore det bättre för Sverige om Stefan Löfven (S) samarbetar vänsterut än med något eller några av de borgerliga partierna.

Det kan han tycka. Den stora frågan är om Stefan Löfven tycker det.

För de två orden Vänsterpartiet och samarbete är i sanning inte helt lättsmälta.

Under kalla krigets dagar, när partiet hette VPK, var den underdåniga inställningen till kommunistregimen i Moskva och till Sovjetunionens lydstater runt om i Europa legio. Man närvarade på partikongresser i öst och frotterade sig med förtryckarna.

När andra svenska partier stod upp och kämpade för de östeuropeiska folkens frihet stod VPK i det längsta på sovjetledarnas sida. Och när hela världen grät av glädje över Berlinmurens fall i november 1989 fällde Lars Ohly tårar av sorg. Först 2005, i en intervju med Sveriges television, sade Ohly att han slutat kalla sig för kommunist.

Du läste rätt – Kommunisterna och Vänsterpartiet ska hand i hand dra detta land åt samma håll. Gammalt kamratskap rostar aldrig.

Vänsterpartiet har gjort försök att göra upp med sitt förflutna – att visa att man fullt ut står för en demokratisk socialism. Det har gått så där. Hur V än anstränger sig för att tvätta sin byk kan du aldrig vara helt säker – ett av lakanen kan dölja ett kommunistspöke.

Vänsterpartiets historiska samarbeten får inte falla i glömska. Inte de nutida heller.

På måndagen berättade den lilla svenska rest som fortfarande högtidlighåller kommunismen att nu vankas det minsann nystart. Kommunisterna som partiet numera kallar sig planerar en riksturné med start i mars. Partiets ordförande Robert Mathiasson och skådespelaren Sven Wollter ska under parollen En riktigt röd kväll vifta med hammaren och skäran från Norrbotten till Skåne.

De borde vifta ensamma. Men ack nej, så blir det inte.

I ett pressmeddelande uttalar sig partiledaren Mathiasson: "Vi är extra glada att mötet i Boden anordnas tillsammans med Vänsterpartiets avdelning. Om vi ska vrida det här landet rätt så måste alla vi med hjärtat till vänster börja dra åt samma håll".

Du läste rätt – Kommunisterna och Vänsterpartiet ska hand i hand dra detta land åt samma håll. Gammalt kamratskap rostar aldrig.

Det är på sin plats att minnas socialdemokratins begynnelse. När arbetarrörelsen under tidigt 1900-tal växte fram som en stark politisk kraft uttryckte Socialdemokraterna ofta att lössen måste bort ur den röda fanans veck.

Lössen var kommunisterna.

Så, Stefan Löfven, se till att skaka fanorna nu när Jonas Sjöstedts partivänner – och deras kommunistiska kamrater – hugger i. Annars har du dem inpå bara skinnet.