Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tomas Karlsson: Reser sig Alliansen igen när Kristersson faller?

Precis som väntat tar Moderaternas partiledare Ulf Kristersson med sig Kristdemokraterna, men inte Centerpartiet eller Liberalerna, i den tänkta regeringsbildning som riksdagen ska rösta om på onsdagen.

Lika väntat är att omröstningen kommer sluta med ett nej till Kristersson.

Anmäl text- och faktafel

Splittringen i Alliansen är därmed konkretiserad – men betyder det också att Alliansen nått vägs ände?

Det återstår att se.

På pressträffen betonade Kristersson att hans ambition är att hans M plus KD-regering ska verka ”i Alliansens anda och på Alliansens villkor”. Han var även mån om att ännu en gång – vilket han gjort i intervju efter intervju de senaste veckorna – påstå att Alliansen i dag är ”mer överens” om politikens innehåll än någon gång tidigare.

Men vid sidan av konsensus kring sakfrågor är det också uppenbart, även för Ulf Kristersson, att Alliansen alltjämt är helt oense om hur man ska förhålla sig till Sverigedemokraterna.

Annie Lööf, Centerpartiet, och Jan Björklund, Liberalerna, står rakryggat upp för att Alliansen inte ska göra sig beroende av Sverigedemokraterna för att kunna få igenom sin politik. De liberala värderingarna är inte kompatibla med nationalism och främlingsfientlighet. Och den striden tänker C och L ta. Om en alliansregering ska tillträda måste stöd sökas över blockgränsen.

Ytterst handlar det om tillit. C och L litar inte på att SD-dörren ska hållas stängd. De samarbeten mellan moderater och sverigedemokrater som skett i Skåne avskräcker.

Ulf Kristersson och Ebba Busch Thor, Kristdemokraterna, har inte alls samma dubier till att ge SD inflytande. Och även om såväl M som KD påstår att de inte tänker styra med aktivt stöd av SD har Kristersson inte lyckats förklara hur han tänkt sig att detta ska gå till i praktiken.

Ytterst handlar det om tillit. C och L litar inte på att SD-dörren ska hållas stängd. De samarbeten mellan moderater och sverigedemokrater som skett i Skåne avskräcker. De högröstade utspelen från M-, KD- och SD-sympatisörer på sociala medier likaså.

Centerpartiet och Liberalerna har därför tackat tvärnej till att ingå i Kristerssons regering. Och både C och L kommer, så vitt vi vet nu, rösta nej på onsdag.

En nyckel till hur omröstningen blir ligger hos Sverigedemokraterna.

Å ena sidan är Ulf Kristerssons nuvarande regeringsförslag Jimmie Åkessons önskedröm. Han har propagerat för att Sverige ska få en högerkonservativ regering – och i den är det M plus KD som ingår och som får stöd av SD.

Å andra sidan har Sverigedemokraterna också sagt att partiet kommer rösta nej till varje regering som inte gör exakt som SD vill. Och Ulf Kristersson betonade ännu en gång under måndagens pressträff att han inte fört några samtal med SD – och att han inte tänker göra det heller.

Ett besked om hur SD tänker rösta väntas komma på tisdagen. Bestämmer sig Åkesson och kompani för att trycka rött (på nej-knappen) ihop med de tre rödgröna partierna, spelar det ingen roll om L och C lägger ned sina röster eller till och med svänger och röstar grönt (ja-knappen) för Kristersson.

Samtidigt ger ett SD-nej centerpartister och liberaler vatten på sin kvarn. Det går inte – vilket många moderater, kristdemokrater och en hel del borgerliga opinionsbildare slentrianmässigt gör – att räkna in ett passivt SD-stöd. Jimmie Åkesson ställer krav, han nöjer sig inte med annat än att han får hålla i taktpinnen.

När onsdagens bila faller över Kristersson finns ett nytt läge. Då kan Alliansen åter ta sig samman, resa sig ur askan och hitta tillbaka till den där andan som M-ledaren gärna pratar om. Eller så är sprickan kvar för lång tid framöver.