Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tomas Karlsson: Rätt att skylta med fler författare

God litteratur kan ta dig ut på vandring i det okända likväl som det bekanta. Språket, handlingen och karaktärerna som författaren svarat för ger läsaren möjlighet att själv skapa sina egna bilder.

Anmäl text- och faktafel

Samtidigt är det också, ur ett läsarperspektiv, alltid kittlande att kunna lära mer om var författaren funnit sin inspiration till att skriva det hen gör.

Lite så är det med de litterära skyltar, som efter ett medborgarförslag, har blivit verklighet i Södertälje. De både stillar och väcker nyfikenhet.

Ingressen på kommunens hemsida om skyltarna som ska sprida ljus över framstående författare från trakten är definitivt inbjudande. Där står: ”Välkommen till en vandring i litteraturens fotspår! Markeringarna på kartan representerar en författare som har anknytning till Södertälje”.

Det finns bara ett aber – markeringarna på kartan är hittills blott två. Och säga vad man vill, men en promenad mellan Sven Delblanc-skylten på Olof Palmes plats och Göran Rosenberg-skylten vid Saltsjöbron är inte en vandring präglad av oprövade vägval – det enda frågetecknet är om man ska gå öster eller väster om kanalen.

Två är få. Därför är det välkommet att kommunen nu tar andra steget i sin litteraturskyltssatsning genom att fördubbla antalet författare som ska uppmärksammas – Inger Frimansson och Gunnar Ekelöf är de två nya.

Det är på alla vis bra att de litterära skyltarna därmed blir en angelägenhet även utanför Södertälje innerstad

Därmed kan man också börja tala om vandring. Frimanssons skylt med ett utdrag ur Skuggan i vattnet ska finnas vid Hansta strand, Ekelöfs dito där ett stycke ur De litterära torpens tid återges kommer stå vid Hölö station.

Det är på alla vis bra att de litterära skyltarna därmed blir en angelägenhet även utanför Södertälje innerstad – och det är bara att hoppas att kommunen, när nästkommande skyltar ska upp i detta fleråriga projekt, fortsätter denna spridning över hela kommunen. Givetvis med förankring i den författare som ska uppmärksammas.

Det är också befriande att Södertäljeförfattarna får den uppmärksamhet de förtjänar oavsett om de är vid liv eller ej. Till skillnad från de märkliga diskussioner som förekommit i Södertälje genom åren kring hur länge en person måste ha varit död innan de kan bli uppmärksammade.