Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tomas Karlsson: Räkna med att Löfven följer i danskarnas spår

De danska Socialdemokraterna vill helt avskaffa möjligheten för människor att söka asyl i Danmark. Den flykting som spontant kommer till Danmark ska enligt S-förslaget skickas till läger i exempelvis Nordafrika som drivs av den danska staten. Där ska flyktingen hållas kvar under processen – och även om asyl beviljas kommer flyktingen ändå inte få komma till Danmark, utan ska då skickas vidare till något av FN:s flyktingläger.

Partiet vill också införa ett tak för "icke-västlig" invandring till Danmark.

Bland Europas socialdemokratiska partier har den danska varianten gått främst och kommit längst i sin strävan att vara hård mot utlänningar som kommer för nära.

Partiledaren Mette Frederiksen säger till Danmarks radio att det är "nödvändigt att skapa ett flyktingsystem som är mer humant än det vi har i dag", när hon ska motivera förslaget med danskt drivna läger utomlands. Och så kommer hon med detta.

Det nya förslaget är bara ännu ett steg på vägen utför.

Mette Frederiksens företrädare på partiledarposten, Helle Thorning-Schmidt, drev i valrörelsen våren 2015 att asylreglerna skulle skärpas och att anhöriginvandringen kraftig begränsas. Budskapet "Kommer du till Danmark ska du arbeta" hamrades in – där man mellan raderna kunde läsa att socialdemokratin ansåg att framför allt de många syrier som flytt undan inbördeskriget var latmaskar.

Kritiken från svenska socialdemokrater mot det danska budskapet var frän. Statsminister Stefan Löfven tillhörde kritikerna och S-anknutne statsvetaren Ulf Bjereld (S) sade till Aftonbladet att "Jag tycker det är en motbjudande retorik utifrån de värderingar som präglar socialdemokratin".

Men, och det är ett viktigt men. Den främlingsfientlighet som länge präglat dansk politik är inte längre främmande i Sverige. Retoriken har tagit sig över sundet.

2015 års hårt kritiserade danska tankar om skärpta asylregler och stopp för skärpta regler för anhöriginvandring är i dag svensk regeringspolitik. Minns att Miljöpartiet och Socialdemokraterna valde att köra ifrån den parlamentariska migrationsöverenskommelsen för att skruva åt tumskruvarna ytterligare. Numera gäller tillfälliga uppehållstillstånd för alla inklusive barn och barnfamiljer – plus att rätten till familjeåterförening har begränsats kraftigt. Regeringens uttalade mål är att färre skyddssökande ska söka asyl i Sverige, Sverige ska ligga på EU:s miniminivå.

Den främlingsfientlighet som länge präglat dansk politik är inte längre främmande i Sverige. Retoriken har tagit sig över sundet.

Och precis som Socialdemokraterna i Danmark är ivriga att vinna tillbaka väljare som röstar på Dansk Folkeparti genom att lägga sig dikt an deras förslag har Stefan Löfven och hans socialdemokrater siktet inställt på att locka tillbaka väljare, inte minst från LO-gruppen, som numera röstar på Sverigedemokraterna. Enligt SCB:s partisympatiundersökning i november tänker 21 procent av de manliga arbetarna rösta på SD.

Den socialdemokratiske statsvetaren Stig-Björn Ljunggren är rak på sak i en debattartikel i Aftonbladet nyligen "Om socialdemokraterna inte lyckas övertyga väljarna om att de förstått budskapet om att minska antalet migranter – och se till att tiggarna skickas hem – så kommer de att förlora".

Det kommer att märkas inför valet.

Redan i höstas valde S att kampanja med annonser där en bild av en polis och en passkontrollant på ett tåg kläddes med budskapet "Vi slår vakt om Sveriges säkerhet" och den ständigt upprepade formuleringen "Svenska modellen ska utvecklas inte avvecklas". Underförstått att det är genom att hålla utlänningar borta som S värnar den svenska modellen .

Den kampanjen får ses som en testballong.

Bli inte förvånad om S trissar upp retoriken ytterligare ju närmare september vi kommer – och att Löfven gör som danskarna.