Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tomas Karlsson: Provokation när Åkesson tar Per Albin med på turné

Annons

1985 höll Olof Palme (S) det som skulle bli hans allra sista första maj-tal. Samma år skulle Per Albin Hansson (S) ha fyllt 100 år – och socialdemokratin valde därför att just Hansson skulle pryda det årets första maj-märke.

Få hade kunnat ana att Per Albin Hansson-märket från 1985 skulle komma till Olof Palmes plats nu i veckan – på Jimmie Åkessons (SD) jacka.

Anmäl text- och faktafel

Sverigedemokraternas partiledare har aldrig gjort någon hemlighet av sin vurm för den forne landsfadern. Åkessons memoarbok Det moderna folkhemmet från i fjol handlar till stor del om det och om hur Sverigedemokraterna ska erövra detta socialdemokratiska tankegods och göra det till sitt. Åkesson har också flera gånger påstått att om Hansson skulle ha levt i dag hade han nog varit sverigedemokrat.

Att detta har retat dagens socialdemokrater säger sig självt. Att Åkesson nu far runt på valturné med en gammal S-nål i jackan lär knappast provocera mindre.

Samtidigt kan det vara just vad Åkesson söker. En provokation som kan ge en motreaktion och som ger skjuts till den landet runt-turné som SD-ledaren är ute på.

För att döma av besöket i Södertälje går det minst sagt trögt att locka fotfolket. Runt 30 personer tyckte att det var mödan värt att ta sig till SD-mötet – varav hälften bar partiets jackor. När Åkesson talade på samma plats före riksdagsvalet fanns tio gånger så många där.

Det är udda. Jimmie Åkessons dragningskraft brukar vara större. Men kanske beror det på det paket han nu försöker sälja in.

Nu plötsligt är partiets krav på en ny folkomröstning borta, man är för ett fortsatt svenskt medlemskap och tycker att EU ska förändras inifrån.

Sverigedemokraternas väljargrupp är den som ogillar det europeiska samarbetet allra mest. Och fram till februari i år drev också partiet på för en Swexit. Nu plötsligt är partiets krav på en ny folkomröstning borta, man är för ett fortsatt svenskt medlemskap och tycker att EU ska förändras inifrån.

SD har svängt 180 grader och frågan är om SD-väljarna hänger med i svängarna.

Det är i alla fall den fråga som gnager mest för Jimmie Åkesson (SD) – hur ska han förmå den miljon väljare som röstade på partiet i september att lämna soffan och rösta nu i maj? På ett parti som plötsligt är för det man tidigare var emot?